Matchfixing in amateurvoetbal

Wijdverbreide omkoping in amateurvoetbal

16 mei 2015 18:29 Aangepast: 16 mei 2015 21:34
Beeld © Thinkstock

Wie denkt dat matchfixing alleen speelt in het betaalde voetbal, heeft het mis. Ook bij de amateurs worden achter de schermen dealtjes gesloten, blijkt uit een rondgang van de researchredactie van RTL Nieuws.

Amateurvoetballers en hun aanhang gaan soms ver om degradatie af te wenden of juist mee te doen om promotie naar hogere klassen. Zeker als het seizoen op zijn einde loopt, zijn de belangen groot en worden er lucratieve deals gesloten. Die lopen uiteen van een vat bier, een complete feestavond tot duizenden euro’s cash. 

Gratis drank en forse geldbedragen
Het blijkt een wijdverspreid fenomeen. Van eerste elftallen in de hoogste klassen tot de campingelftallen in de reserveklassen, overal worden er wedstrijden gekocht. Na een rondgang onder 428 amateurclubs geven 120 verenigingen aan bekend te zijn met manipulatie in het amateurvoetbal. Clubs of spelers zijn benaderd, de dupe geworden of kennen voorbeelden van elders.

Het benaderen van clubs voor een deal gebeurt op verschillende manieren. Soms enkele dagen vooraf via sms, Whatsapp of Facebook, maar ook vlak voor en tijdens de wedstrijd. In ruil voor een gemanipuleerde wedstrijd wordt clubs gratis drank tijdens de 'derde helft' of een fors geldbedrag in het vooruitzicht gesteld. 

ZIE OOK: 'Keihard optreden tegen omkoping amateurvoetbal'

"Onze vereniging zou na afloop van de uitwedstrijd onbeperkt eten en drank mogen bestellen in de kantine van de tegenpartij", laat een ondervraagde club weten. Zij gingen in op het aanbod. Andere houden - naar eigen zeggen - de poot stijf. "Voor de wedstrijd werd ons 1000 euro geboden, in de rust 1500, en in de loop van de tweede helft 2000. We zijn er niet op ingegaan."

Veel verenigingen willen alleen anoniem vertellen over de onsportieve praktijken. Bewijs is er namelijk nauwelijks. Vermoedens des te meer. "Je hoort via via heel veel van mensen. Vaak is het 1 + 1 = 2, maar je kunt het niet bewijzen."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore