Ga naar de inhoud
Onderzoek naar Fyra-debacle

Wat ging er mis met Fyra? Commissie hoort eerste getuigen

Vandaag begint de parlementaire enquêtecommissie Fyra met haar verhoren. Voorzitter Arriën Kruyt van reizigersvereniging Rover is de eerste getuige die zijn zegje mag doen.

Op deze eerste dag van de openbare verhoren naar het debacle met de hogesnelheidslijn worden drie getuigen gehoord. Behalve Kruyt zijn dat Ralph Pans (secretaris-generaal van het ministerie van Verkeer en Waterstaat van 1998 tot en met 2002) en Maarten Spaargaren (directeur Bedrijfs- en productontwikkeling NS van 2001 tot en met 2008).

ZIE OOK: Tijdlijn: zo verliep het fiasco van de Fyra-aanbesteding

Deze week richt de commissie zich op de aanbesteding van de vervoersconcessie voor de HSL-Zuid. Daarnaast wordt gekeken naar de rol van de Tweede Kamer in de gebeurtenissen en de aanbesteding van de Fyra. In totaal worden tot en met 12 juni ongeveer 40 mensen in het openbaar gehoord.

De commissie onder voorzitterschap van Madeleine van Toorenburg (CDA) heeft al met ongeveer 80 mensen uit binnen- en buitenland achter gesloten deuren gesproken. Het rapport van de enquêtecommissie moet in het najaar klaar zijn.

ZIE OOK: Opvolger Fyra valt veel te vaak uit

De parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksinstrument van het parlement om de waarheid over een kwestie boven tafel te krijgen. De enquête naar de Fyra wordt de 20ste sinds de Tweede Kamer het recht hiertoe met de Grondwet van 1848 kreeg.

Bron: RTL Nieuws/ANP