Nederland

Huisarts belangrijker bij behandeling kanker

18 mei 2015 08:56 Aangepast: 18 mei 2015 16:12
Beeld © ANP

De huisarts krijgt mogelijk een grotere rol bij de behandeling van kanker. Drie Utrechtse ziekenhuizen testen deze hervorming van de kankerzorg sinds deze maand.

NRC meldt dat er 250 huisartsen en tien oncologieverpleegkundigen meedoen aan de test. Kankerpatiënten worden nu overgedragen aan specialisten in het ziekenhuis. Het nadeel daarvan is dat die specialisten de patiënten nauwelijks kennen. 'Sociale vragen', bijvoorbeeld over het gezinsleven, worden daarom vaak niet gesteld, schrijft de krant.  

ZIE OOK: Nieuwe behandeling kanker in Nederland

Het onderzoek is een initiatief van onder meer patiëntenbeweging Levenmetkanker en het UMC Utrecht. "Kanker is nu te vaak een eenzame reis langs medisch specialisten die de patiënt onvoldoende kennen", zegt Anemone Bögels, directeur van Levenmetkanker, erover in NRC: "Dit project sluit aan bij de ontwikkeling dat steeds meer mensen kanker overleven. Steeds meer wordt kanker een chronische in plaats van een dodelijke ziekte. Daarom zullen we niet alleen aandacht moeten besteden aan overleven, maar ook aan kwaliteit van leven rond deze ziekte."

150 patiënten doen mee aan het wetenschappelijk onderzoek. De helft krijgt een 'klassieke' behandeling, de andere helft wordt direct na de diagnose kanker en nog voor hun behandeling terugverwezen naar de huisarts. Die zal vervolgens onder meer behandelmogelijkheden doornemen en de impact op de sociale omgeving van de patiënt bespreken. Ook blijft de huisarts tijdens de behandeling beschikbaar als aanspreekpunt.

   

RTL Nieuws
`