'Fuck de koning'-zaak

Fuck de koning? Koning: 'Daar ga ik niet over'

22 mei 2015 10:21 Aangepast: 22 mei 2015 14:22
Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander heeft zich voor het eerst uitgelaten over de 'fuck de koning'-kwestie. Hij vindt dat het verbod op majesteitsschennis besproken moet worden en zal de uitkomst daarvan accepteren, ongeacht zijn persoonlijke mening.

De koning zei dit tijdens een gesprek met een aantal Amerikaanse journalisten, voorafgaand aan zijn bezoek aan Amerika. Hoe de koning denkt over de uitspraak 'fuck de koning', wat de aanleiding was voor de discussie, blijft onduidelijk. Hij zei zijn persoonlijke mening niet te kunnen delen.

ZIE OOK: OM: nieuwe boete voor 'fuck de koning' is vergissing

Volgens een van de journalisten zei koning Willem-Alexander dat het niet aan hem is om zich uit te laten over politieke zaken. Hij gaf in het gesprek aan wakker te liggen van de balans tussen aan de ene kant de verantwoordelijkheden die de rol van koning met zich meebrengt, en aan de andere kant de beperkingen.

'Fuck de koning'
Het Openbaar Ministerie wilde activist Abulkasim Al-Jaberi vervolgen omdat hij tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet 'fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis' heeft gezegd. Later werd een opgelegde boete en vervolging toch ingetrokken.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore