Afscheid Rick Nieman

Rick Nieman weg als presentator RTL Nieuws: Tijd voor iets anders

30 april 2015 14:41 Aangepast: 22 mei 2015 14:36

Rick Nieman vertrekt na 19 jaar als presentator van het RTL Nieuws. "Het is tijd voor nieuwe avonturen", zegt de nieuwslezer.

"Ik heb het ongelooflijk naar mijn zin gehad bij RTL Nieuws", zegt Nieman. "Het was een voorrecht om verslag te doen van zoveel grote en kleine nieuwsgebeurtenissen en miljoenen kijkers te mogen informeren over wat er in Nederland en de wereld gebeurde.  Ik zal met pijn in het hart afscheid nemen van deze geweldige nieuwsorganisatie en van mijn fantastische collega's."

Nieman wil zich gaan toeleggen op schrijven en andere journalistieke projecten. "Ik word 50 en ik wil nog zo veel. Ik barst van de ideeën en hoop de komende jaren veel nieuwe dingen te doen en te leren. Ik wil graag projecten doen met mijn vrouw Sacha, waarbij zij fotografeert en ik verhalen schrijf. Wie weet kom ik terug op tv. Ik vind journalistiek mooi, ik wil journalistieke verhalen maken. Of dat nou op tv, op internet of in print is, dat maakt niet uit."

ZIE OOK: Rick Nieman komt met roman

De nieuwsgebeurtenis die de afgelopen 19 jaar het meest indruk op Nieman heeft gemaakt, waren de aanslagen van 11 september. "Dat was zo’n schok, zo onverwacht. Vanaf het moment dat de vliegtuigen in de WTC-torens vlogen, wisten wij dat de wereld nooit meer hetzelfde zou zijn." Ook de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh maakten diepe indruk op de nieuwslezer.

'Schoolvoorbeeld van anchor'
Hoofdredacteur Harm Taselaar betreurt Ricks vertrek. "Ik neem met enig pijn in het hart afscheid van een super-professional en van een vriend. We hebben samen in al die jaren veel prachtige journalistieke avonturen meegemaakt. Mijn dank aan Rick voor al zijn geweldige bijdragen aan RTL Nieuws is dan ook groot. Voor mij zal hij altijd een schoolvoorbeeld blijven van wat een anchor van een nieuwsprogramma idealiter moet zijn".

Nieman werkte sinds de zomer van 1996 bij RTL Nieuws. Naast de nieuwsbulletins presenteerde hij tientallen extra uitzendingen over grote nieuwsgebeurtenissen. Ook leidde hij verkiezingsdebatten in Carré en was hij sinds 2002 de presentator bij verkiezingsuitzendingen. Verder maakte Nieman programma's als Wat Kiest Nederland, Nieuws aan Tafel en Kwestie van Kiezen

ZIE OOK: Kijkers vinden Rick Nieman betrouwbaarste nieuwslezer

Voor het RTLZ-programma 'Rick Nieman Interviewt' sprak hij prominenten uit binnen- en buitenland, onder wie Hillary Clinton en de Dalai Lama. Samen met Mariëlle Tweebeeke interviewde hij Willem-Alexander en Máxima aan de vooravond van de troonswisseling. Dat interview beschouwt hij als een hoogtepunt. Nieman werd dit jaar nog uitgeroepen tot betrouwbaarste nieuwslezer. Hij schreef drie boeken: 'Is er nog nieuws?', 'De Goeroe-methode' en de onlangs verschenen roman 'Altijd Viareggio’.

Nieman presenteert zijn laatste RTL Nieuws bulletin op vrijdag 22 mei om 19:30 uur. Vanavond licht Nieman zijn vertrek toe bij RTL Late Night om 22:30 op RTL 4.

 

`