Buitenland

Labour draait: toch steun voor EU-referendum

24 mei 2015 17:24 Aangepast: 24 mei 2015 17:25
Beeld © AFP

Een opvallende draai van de Britse oppositiepartij Labour. De partij steunt nu toch het plan van premier David Cameron om in 2017 een referendum te houden over de vraag of het land lid moet blijven van de EU.

Labour had tijdens de verkiezingen nog gezegd dat er pas een referendum zou komen als er meer macht uit Londen zou verdwijnen naar Brussel. "Het Britse volk wil iets te zeggen hebben over het lidmaatschap van de EU. Daarom steunt Labour vanaf nu het wetsontwerp voor het referendum'', zegt partijleider Harriet Harman in de Sunday Times.

ZIE OOK: Labour-leider Miliband bij vertrek: 'Het spijt me zo'

Wel benadrukt Harman dat ze zich hard blijft maken voor het EU-lidmaatschap. "Labour wil niet dat het Verenigd Koninkrijk door een onbedoelde misstap de EU verlaat. We hebben meer macht binnen de EU dan we ooit zouden kunnen hebben in ons eentje'', meldt Harman.

Cameron heeft zijn kiezers beloofd met de EU te heronderhandelen over de positie van zijn land binnen de unie. In een 'hervormde' Europese Unie wil Cameron wel blijven, maar hij heeft laten weten niets uit te sluiten als het hem niet lukt de door hem gewenste veranderingen door te voeren.

Een van de verandering die hij wil is de beperking van de toegang van migranten tot het Britse sociale stelsel. Een poll onder lezers van de Sunday Times wees uit dat 44 procent van de stemmers voor behoud van het lidmaatschap zijn en 36 procent zou stemmen voor vertrek uit de EU. Er deden 1532 mensen mee.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore