Buitenland

Belgisch onderzoek: waterpokken gevaarlijker dan gedacht

01 juni 2015 22:57 Aangepast: 02 juni 2015 00:37
Beeld © Thinkstock

Waterpokken: vrijwel iedereen krijgt deze ziekte als kind. Toch zijn waterpokken niet zo onschuldig als veel mensen denken, blijkt uit Belgisch onderzoek. Kinderarts Benson Ogunjimi, die onderzoek deed naar waterpokken, pleit voor vaccinatie.

Uit het onderzoek van de Universiteit van Antwerpen blijkt dat kinderen een beroerte kunnen krijgen door een infectie met waterpokken. De kinderen die een beroerte krijgen door de waterpokken, herstellen vaak volledig, maar de onderzoekers vinden het zorgelijk dat het nog kan gebeuren als de waterpokken allang weg zijn.

Kinderen die de waterpokken hebben, krijgen rode jeukende blaasjes in het gezicht en op het lichaam. Dat is vervelend, maar de ziekte kan veel ernstigere gevolgen hebben, zegt Ogunjimi tegen de Vlaamse tv-zender VTM. "De laatste twee jaar komen er almaar meer harde bewijzen bij dat een windpokkeninfectie (zoals de ziekte in België wordt genoemd) het risico op beroertes bij kinderen tot zes maanden na de ziekte verhoogt", aldus de kinderarts in opleiding.

ZIE OOK: Vaccin tegen kinkhoest werkt niet goed genoeg

"Het virus blijft ook na de ziekte achter in het lichaam en verspreidt zich vermoedelijk in de hersenen", legt Ogunjimi uit. Volgens hem moet daarom opnieuw overwogen worden om jonge kinderen te vaccineren tegen de waterpokken. 

Er zit wel een keerzijde aan het vaccineren tegen waterpokken op jonge leeftijd, vertelt viroloog Ab Osterhaus aan RTL Nieuws. "Een vaccin beschermt tegen het virus, maar we weten niet voor hoe lang. Weerstand die je opwekt door vaccinatie is minder dan door besmetting." Daardoor kan het virus bij oudere mensen makkelijker weer de kop op steken. 

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`