Buitenland

Baby in vondelingenschuif Antwerpen

01 juni 2015 22:59
Archieffoto van een vondelingenkamer in Papendrecht. Beeld © ANP

In Antwerpen is in april een baby in de zogenoemde vondelingenschuif gelegd. Het meisje was nog geen dag oud en is gezond.

Voor zover bekend is het meisje de achtste vondeling die bij de organisatie Moeders voor Moeders is achtergelaten, sinds de schuif in 2000 werd geopend. Het luikje is een verwarmde couveuse, waar ongewenste baby's in kunnen worden neergelegd. De moeder mag zich binnen zes maanden nog melden, voor het kind geadopteerd wordt.

De Belgische zender VTM meldt dat het kind inmiddels al in een pleeggezin is geplaatst. Het nieuws is nu pas bekend gemaakt omdat een anonieme bron het aan de Belgische media heeft verteld. Het Belgische Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning wilde de vondst zo lang mogelijk geheim houden 'zodat de moeder zich nog in alle rust zou kunnen bedenken', vertelt voorzitter Fons Duchateau. 

ZIE OOK: 'Een baby hoort niet op straat, maar soms zien vrouwen geen andere uitweg'

De baby is niet met medische hulp ter wereld gekomen. Volgens Duchateau was dat te zien aan de manier waarop de navelstreng is verzorgd. Er is een speciaal puzzelstuk dat de ouders van vondelingen mee kunnen nemen, zodat ze later geïdentificeerd kunnen worden. De moeder van deze baby heeft dat puzzelstuk meegenomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`