Nederland

Nieuwe controle Schiphol: zo werkt het

03 juni 2015 09:30 Aangepast: 06 september 2015 17:07
Controle-nieuwe stijl op Schiphol. Beeld © ANP

Even wennen voor iedereen die via Schiphol reist. Vanaf nu werkt het securitysysteem totaal anders en moet iedereen verplicht door een 'security scan'. Hoe werkt de nieuwe controle en hoe ziet het eruit?

1. Ik hoef niet meer in de rij voor een paspoortcontrole en elektronische check?
Controles blijven er natuurlijk, maart het werkt nu totaal anders. Schiphol is overgestapt op centrale beveiliging. Het vliegveld maakte gebruik van 130 zogenoemde 'controle-lanes' aan de gates. Maar die zijn nu niet meer nodig. Vanaf nu kun je voor de controle terecht bij vijf grote centrale controlepunten. In één keer wordt je paspoort, je bagage en je lichaam gecheckt, en dat moet sneller gaan dan voorheen.

Iedereen moet vanaf nu altijd door een 'security scan'. Dit is een screeningstechnologie waarbij de beelden geanalyseerd worden door een computer. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zogenoemde 'millimeter wave-technologie'. De security scan is wat anders dan de bodyscan, die door de douane op de luchthaven alleen bij de zogenaamde 100 procentscontroles wordt gebruikt. De bodyscan maakt, in tegenstelling tot de security scan, gebruik van röntgenstralen die door de huid gaan om ingeslikte goederen te traceren.

2. Waarom is de controle op Schiphol veranderd?
Om twee redenen: comfort en veiligheid. Schiphol zegt dat deze manier van werken het reis- en verblijfcomfort verbetert. ​Je hoeft niet meer in een lange rij te wachten, is het idee. Bovendien is er meer ruimte voor reizigers bij de gates, doordat de veiligheidspoortjes daar worden weggehaald.

Dick Schoof, de nationaal coördinator Terrorisme en Veiligheid, zegt dat dit systeem veiliger is dan het oude systeem. "We hebben meer nieuwe apparatuur neergezet. Door structureel gebruik van de security scan wordt het veiligheidsniveau verhoogd. En het centrale securityconcept maakt het veiliger, omdat het hele gebied nu veilig is en er dus geen wisseling meer kan plaatsvinden voordat je naar de gate gaat."

3. Wat verandert er precies voor reizigers die vertrekken vanaf Schiphol?
Alle reizigers die vanaf Schiphol vertrekken, gaan direct na het inchecken door naar de securitycontrole. In de vertrekhallen 1, 2 en 3 staan de nieuwe securitybalies. Zodra reizigers met hun handbagage zijn gecontroleerd, hoeven zij alleen nog door de paspoortcontrole. Daarna hebben zij alle verplichte stappen doorlopen en kunnen ze rustig via de lounges naar hun gate.

Schiphol-bestuurder Jos Nijhuis legt uit: "U loopt naar de balies, u kiest een positie uit. Maakt niet uit welke. U pakt uw spullen uit, en als u klaar bent, kunt u door het proces verder. U hoeft niet te wachten op degenen die voor u is. U kunt alle tijd nemen om uw spullen uit te pakken. U heeft geen hijgerige medepassagier achter u staan, die zegt: schiet eens op."

Zo ziet de nieuwe controle eruit:

4. Wat verandert er voor reizigers die aankomen op Schiphol?
Voor de invoering van centrale security is een extra verdieping bovenop de E-, F- en G-pieren gebouwd. Aankomende reizigers die een controle hebben gehad volgens de EU-norm, lopen via de eerste verdieping direct de terminal in. Aankomende passagiers die een controle hebben gehad die niet voldoet aan de EU-eisen, lopen gescheiden via de tweede verdieping naar de paspoortcontrole en de bagagehal. 

5. Wat verandert er voor reizigers die overstappen op Schiphol?
Reizigers die overstappen op Schiphol en die in het land van herkomst nog niet voldoende gecontroleerd zijn, worden via aparte routes naar centrale controlepunten geleid. Komen reizigers uit landen waar al wel volgens EU-richtlijnen wordt gecontroleerd? Dan hoeven zij niet meer gecontroleerd te worden, maar kunnen zij direct naar de lounges.

Schiphol heeft zelf op YouTube een filmpje gezet met uitgebreide uitleg:

6. Wat heeft deze operatie gekost?
Schiphol heeft 400 miljoen euro betaald om alles te verbouwen. Volgens KLM worden deze kosten nu niet aan de reiziger doorberekend. Maar of dat op een later moment toch nog gaat gebeuren, is gissen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore