Ga naar de inhoud
Onderzoek naar Fyra-debacle

Fyra is volgens Lloyd's terecht goedgekeurd

Jerry Borger (Lloyd's) voor enquêtecommissie Fyra Beeld © ANP

De Fyra is terecht goedgekeurd. De 'flitstrein' was volgens de wettelijke eisen veilig. Problemen waren er pas toen de treinen gingen rijden.

Dat heeft Jerry Borger van keuringsinstantie Lloyd's Register Nederland tegen de parlementaire enquêtecommissie gezegd die het debacle met de trein onderzoekt.

ZIE OOK: 'Fyra-bouwer maakte steeds dezelfde fouten'

Fyra-fabrikant AnsaldoBreda huurde Lloyd's in om het productieproces te keuren, niet om naar elke afzonderlijke trein te kijken. Borger zei dat dit gebruikelijk is bij het keuren van treinen. Lloyd's gaf een certificaat af voor het type trein, het was aan fabrikant AnsaldoBreda om bij elke trein te verklaren dat die volgens het prototype is gebouwd. De inspecteurs van Lloyds hadden ook niet de tijd om alle treinen te bekijken.

De enquêtecommissie hield Borger voor dat een kwaliteitsinspecteur van Lloyd's Register Rail Europe, Tinus Jonkers, heel kritisch was over de slordige werkwijze bij AnsaldoBreda. Maar volgens Borger was deze inspecteur veel meer aanwezig en keek hij voor opdrachtgever NSFSC of het bedrijf precies bouwde wat besteld was. Borger keek of werd voldaan aan wettelijke eisen.

ZIE OOK: 'We zijn ernstig tekortgeschoten met de Fyra'

Volgens Jonkers zaten er nog veel fouten in de treinen toen die uit de fabriek kwamen, maar Borger had de indruk dat dit geen zwaarwegende zaken waren. Op basis van het certificaat dat Lloyd's afgeeft, moet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) besluiten of een trein het spoor op kan.

De Fyra zou gaan rijden op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid, maar was veel te laat klaar en moest al snel weer van het spoor omdat de trein door allerlei mankementen niet veilig bleek te zijn.

 

Bron: RTL Nieuws/ANP