Politiek

Meer invloed PVV? EU-fractie in de maak

12 juni 2015 17:04
Beeld © ANP

De PVV staat op het punt genoeg partijen en leden aan zich te binden om in het Europees Parlement een fractie te kunnen vormen, meldden bronnen. Zo'n fractie zou de partij van Wilders meer financiële steun en meer invloed opleveren.

Op dit moment werkt de PVV in het Europees Parlement samen met het Franse Front National van Marine Le Pen, de Oostenrijkse FPÖ, de Italiaanse Lega Nord en het Belgische Vlaams Belang. Samen zijn zij goed voor 37 Europarlementariërs. Daarmee voldoet de groep wel aan de ene eis dat een fractie uit minimaal 25 leden moet bestaan, maar niet aan de andere eis dat deze uit minimaal zeven verschillende EU-landen afkomstig moeten zijn.

Vorig jaar, net na de Europese verkiezingen, mislukte de poging nog om een fractie te vormen nog. Geert Wilders zegt nu tegen het ANP dat 'ze er bijna zijn'. Maar meer details over welke partijen en leden zich bij de vijf partijen willen aansluiten wilde hij niet kwijt. Er is wel kans op een persconferentie volgende week dinsdag in Brussel, zei de PVV-leider.

Kieskeurig
PVV-Europarlementariër Olaf Stuger wilde de geruchten "bevestigen noch ontkennen''. Zijn collega Gerolf Annemans van Vlaams Belang erkent dat de vijf partijen werken aan het vormen van een fractie, maar hij wil niet zeggen of dat op het punt staat te lukken. "Wij zijn kieskeurig, anders was het vanaf het begin wel gelukt.''

Het Europees Parlement​ heeft tot op heden nog geen formele melding van een nieuwe politieke groep of fractie ontvangen, stelt een woordvoerster van de EU-instelling. Lukt het de vijf partijen met (minimaal) twee andere partijen een fractie te vormen, dan zal de verdeling van de spreektijd aangepast worden. Andere fracties zoals bijvoorbeeld de christendemocraten of liberalen zullen dan spreektijd verliezen. Met hoeveel is nog niet aan te geven, dat moet worden berekend.

`