Ga naar de inhoud
Kennis luchtruim Oekraïne

'Geen woord over gevaar burgerluchtvaart boven Oost-Oekraïne'

Beeld © AFP

Bij het diplomatenoverleg in Kiev, enkele dagen voordat vlucht MH17 werd neergeschoten, is volgens de Amerikaanse ambassadeur in Kiev geen moment gesproken over de veiligheid van de burgerluchtvaart.

Tijdens het overleg werd gesproken over het zware luchtafweergeschut in Oost-Oekraïne dat civiele toestellen kon raken, maar zowel westerse regeringen als de Oekraïense regering zagen geen gevaar voor de burgerluchtvaart. De ambassadeur, Geoffrey Pyatt, was bij die meeting aanwezig, vertelt hij in het AD. 

ZIE OOK: 'Geheim verslag uitgelekt: Nederland wist van luchtdoelraketten MH17'

Volgens de ambassadeur probeerde Kiev met allerlei briefings 'de internationale gemeenschap wanhopig duidelijk te maken wat er speelde in Oost-Oekraïne'. Maar er was op die bijeenkomsten veel scepsis, zegt Pyatt. "Zijn dit echt Russen? Is dit niet slechts lokaal oproer? Wij waren destijds al overtuigd van de Russische betrokkenheid, maar onze bondgenoten niet."

Op die bewuste briefing op 14 juli waarschuwden de Oekraïners de aanwezige ambassadeurs voor de aanwezigheid van luchtdoelraketten in Oost-Oekraïne. Dat blijkt uit het gespreksverslag dat een Nederlandse diplomate naar Den Haag stuurde en waar onderzoeksprogramma Argos de hand op wist te leggen. 

 

 

Bron: RTL Nieuws