Declaraties bestuurders universiteiten

Bestuurders universiteiten omzeilen declaratieregels

15 juni 2015 17:00 Aangepast: 06 september 2015 17:08
Universiteit Utrecht: 2,5 ton voor dienstauto's en taxiritjes. Beeld © ANP

Bestuurders van grote universiteiten omzeilen declaratieregels en geven grote sommen geld uit aan auto's met chauffeur. Dat blijkt uit de onkosten die ze opgeven en onderzocht zijn door de researchredactie van RTL Nieuws.

Het zijn financieel zware tijden voor de universiteiten. Er moet bezuinigd worden, wat betekent dat veel medewerkers geen vast contract kan worden aangeboden en dat soms zelfs hele opleidingen worden geschrapt. Van de minister hebben de universiteitsbesturen de opdracht gekregen 'sober' te declareren.
 
 
Maar uit de onderzochte bonnetjes komt een ander beeld naar voren. Het blijkt dat sommige bestuurders regelmatig business class vliegen, waar de regels voorschrijven dat ze economy class moeten reizen. Ook wordt vaak in hotels overnacht die duurder zijn dan de normbedragen. 
 
Een andere grote kostenpost is het rondrijden in een auto met chauffeur. 
  • De Universiteit Utrecht betaalt jaarlijks het meest: bijna tweeënhalve ton voor dienstauto's en taxi's voor de drie bestuurders.
  • De TU Delft betaalt per jaar 180.000 euro voor twee dienst-Mercedessen met chauffeur. De universiteit zegt in een reactie deze regeling te herzien.
  • De UvA betaalt jaarlijks 160.000 euro voor huurauto's met chauffeur. De universiteit zegt dat dit niet alleen voor de bestuursleden was. Ook werden auto's met chauffeur gebruikt voor het koerieren van vertrouwelijke stukken.
  • De bestuurders van de Radboud Universiteit declareren zes verkeersboetes, terwijl dat tegen de regels is. In een verklaring zegt de universiteit dat er een mondelinge afspraak is met de chauffeur om hiervan af te wijken. Excessieve overtredingen betaalt de chauffeur zelf.

Studenten en docenten boos
Studentenvakbond LSVb is boos. "Dat je aan de ene kant heel erg aan het beknibbelen bent en alles sober en goedkoop moet, en aan de andere kant dit soort uitgaven doet. Dat is niet met elkaar te rijmen", zegt voorzitter Tom Hoven in een reactie. "Dat is geld dat naar het onderwijs had moeten gaan."

Ook Dan Hassler Forest, universitair docent Engelse film en literatuur en woordvoerder van actiegroep Rethink UvA, maakt zich kwaad over de declaraties. "Als ik zelf naar een congres ga, moet ik het allergoedkoopste hotel zoeken. Je hebt bij ons 700 euro voor buitenlandse congressen per jaar. Als je dan één keer naar Amerika wilt, dan zit je daar al overheen."

ZIE OOK: Bekijk de opvallendste declaraties van bestuurders per universiteit

In tegenstelling tot de bestuurders, die toestemming krijgen om in uitzonderlijke situaties van de regels af te wijken, zit er voor docenten dan maar één ding op: "Dan wordt het een kwestie van zelf bijbetalen."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore