Declaraties bestuurders universiteiten

Opvallendste declaraties universiteiten: van dure auto tot designstoel

15 juni 2015 17:00 Aangepast: 06 september 2015 17:08
Mercedes E350 - De TU Delft heeft twee auto's van dit type

RTL Nieuws onderzocht de declaraties uit 2013 en 2014 van universiteitsbestuurders. Bekijk de opvallendste declaraties in ons overzicht.

ZIE OOK: Bestuurders universiteiten omzeilen declaratieregels

Universiteit Utrecht

 • Deze universiteit valt op vanwege haar gebrek aan transparantie over de kosten die voor bestuurders worden gemaakt. Als enige universiteit verzuimt de Universiteit Utrecht de kosten voor dienstreizen te melden in het jaarverslag, terwijl dit sinds 2011 verplicht is gesteld door het ministerie.
 • In het jaarverslag 2013 staat dat het college voor in totaal 2734 euro declareert. Met een reis naar Los Angeles (inclusief hotel) zit een bestuurder in zijn eentje al boven dit bedrag. Uit de bonnetjes die RTL Nieuws opvroeg, blijkt dat door het college voor duizenden euro's wordt gereisd. De universiteit zegt dat alleen 'persoonlijke declaraties' in het jaarverslag staan en dat daarmee voldaan is aan de wettelijke plicht tot verslaglegging.
 • De bestuurders van de universiteit hebben twee dienstauto's met chauffeurs tot hun beschikking. Ze maken daarmee zo'n 400.000 kilometers. Waar ze zijn geweest, mag RTL Nieuws niet weten. 'Het vertrouwelijk kunnen onderhouden van contacten' wordt genoemd als reden voor deze geheimzinnigheid.
 • Thumbnail

  Daarnaast worden 40.000 euro aan taxikosten gedeclareerd. Ook daarvan mogen we niet weten waarnaartoe. Opvallend is dat er nooit met het openbaar vervoer wordt gereisd. Dit is namelijk wel wat de interne declaratieregels voorschrijven. Maar die gelden niet voor bestuurders. Zij hebben toestemming om standaard met hun dienstauto te rijden.

 • Het universiteitsbestuur wil zijn gasten geen universiteitskoffie hoeven voorschotelen. Daarom wordt voor 170 euro Nespresso-cupjes gedeclareerd. Dat zijn omgerekend 460 cupjes in twee jaar.
 • Een collegelid huurt voor meer dan 400 euro een grote SUV voor 3 dagen San Francisco.

Universiteit van Amsterdam


Thumbnail

 • Er wordt voor 324.000 euro aan ritten met chauffeur gemaakt. De universiteit zegt dat dit niet alleen voor de bestuursleden was. Ook werden auto’s met chauffeur gebruikt voor het koerieren van vertrouwelijke stukken. Daarnaast zijn de bestuurders van de 
 • Reizen per trein, zoals sommige andere universiteitsbestuurders doen, is geen optie. Onder meer omdat daar geen vertrouwelijke gesprekken kunnen worden gevoerd, aldus het universiteitsbestuur.
 • Een bestuurder reist naar Brazilië voor bijna 9000 euro. Van dat bedrag is de business class vlucht naar Brazilië betaald, maar ook andere vluchten binnen Brazilië en de hotelkosten. In totaal vliegen de leden van het college zeven keer business class. Volgens een woordvoerder is dat elke keer van tevoren besproken tijdens vergaderingen van het College van Bestuur.
 • Voor het overnachten in hotels zijn maximumbedragen vastgesteld per land of stad. De leden van het college van bestuur gaan daar in acht gevallen overheen. In Glasgow overnacht een bestuurder in Hotel du Vin voor 310 euro per nacht, terwijl maximaal 156 euro is toegestaan. Eerder zat deze bestuurder 85 euro boven het maximum met een overnachting in het Renaissance-hotel in Brussel.
 • Er wordt een aantal dure groepsreizen gedeclareerd naar Berlijn, Italië, Helsinki en Barcelona. Er wordt overnacht in te dure hotels, er zijn geen verslagen van gemaakt en geformuleerde doelen zijn onder meer 'netwerken en teambuilding'.

Technische Universiteit Delft

 • Het bestuur is in 2012 al op de vingers getikt door de inspectie en het ministerie wegens 'niet sober' declareren. Er zijn volgens de universiteit maatregelen genomen. Zo wordt het aantal gedeclareerde lunches en diners met tweederde teruggebracht. Toch kwam RTL Nieuws een aantal opvallende zaken tegen.
 • Thumbnail

  Tien keer overnachten universiteitsbestuurders in te dure hotels, zoals in Kyoto en Boston. De kosten per overnachting liggen soms met een paar honderd euro per reis boven de maximumbedragen. Volgens de universiteit was in die gevallen geen goedkoper hotel te vinden. Wel is dan vooraf toestemming nodig van de raad van toezicht. Navraag leert dat die alleen mondeling is gegeven.

 • Business class-vluchten mogen bij uitzondering, maar zijn eerder regel. We vonden 16 vluchten, zoals deze naar Hannover. Volgens de universiteit heeft de raad van toezicht telkens mondeling toestemming gegeven, bijvoorbeeld als direct na aankomst moet worden gewerkt.
 • Ook kwamen we diners tegen waar meer dan twee glazen alcohol worden gedronken. De universiteit heeft daar geen oordeel over, maar stelt dat het gemiddeld om twee glazen per persoon gaat.
 • De TU Delft heeft twee Mercedessen E350, inclusief chauffeurs, brandstof en onderhoud, voor de universiteitsbestuurders ter beschikking. Deze kosten 180.000 euro per jaar. Bij navraag zegt de universiteit de dienstauto's te zullen heroverwegen.

Erasmus Universiteit Rotterdam


 • Thumbnail

  Twee glazen wijn per persoon bij een kennelijk zakelijke lunch van de collegevoorzitter (zie bonnetje rechts). Het mag, want volgens de universiteit zijn er geen expliciete voorschriften voor het gebruik van alcohol tijdens het werk.
 • Zeven keer wordt in te dure hotels overnacht. De maximumbedragen worden soms met meer dan 100 euro overschreden, zoals in dit hotel in Brussel. Volgens de universiteit kan het soms niet anders. De meerkosten worden niet bij de bestuurders teruggevorderd.
 • De collegevoorzitter heeft een nevenfunctie bij ASML. Om daarnaartoe te gaan, gebruikt ze regelmatig de dienstauto van de universiteit. Volgens de universiteit wordt dit later verrekend met ASML.

Vrije Universiteit Amsterdam

 • Een bestuurder declareert parkeerkosten en een niet-zakelijk diner. Dat is tegen de regels. Na vragen van RTL Nieuws zegt de universiteit dat dit 'er doorheen is geslipt'. De bestuurder gaat het terugbetalen.
 • Dezelfde bestuurder declareert voor 27.000 euro hotelovernachtingen in Amsterdam. Hij mag  wekelijks in hotels slapen vanwege de 'niet geringe afstand' met zijn woonplaats. Hij woont in Ridderkerk. Dat is 92 kilometer van Amsterdam. Verhuizen ligt 'niet in de rede', omdat hij een jaarcontract heeft. Dat is inmiddels met een jaar verlengd. De bestuurder stopt in september van dit jaar met zijn werk voor de universiteit.

Wageningen University

 • Ook de bestuurders in Wageningen overnachten in te dure hotels. Zeven keer overschrijdt het bedrag per nacht de norm die veel universiteiten hanteren, zoals in Accra, waar 300 euro per nacht werd betaald. In een reactie laat de woordvoerder weten dat voor de declaraties achteraf goedkeuring is verleend door de raad van toezicht. In het geval van de reis naar Accra ging het om een congres waar de medewerkers van de universiteit anders niet bij aanwezig hadden kunnen zijn.

Radboud Universiteit Nijmegen

Thumbnail

 • Chauffeurs van de bestuurders rijden geregeld te hard, of maken andere verkeersovertredingen. Zo wordt tijdens een rit naar Schiphol 26 kilometer per uur te hard gereden. Boetes die ze daarvoor krijgen, worden betaald door de universiteit. Dit gebeurt zes keer en dat is tegen de eigen regels. In een verklaring zegt de universiteit dat er een mondelinge afspraak is met de chauffeur om hiervan af te wijken. Excessieve overtredingen betaalt de chauffeur zelf.
 • Een aardige drankrekening voor een kennelijk zakelijk diner in Het Savarijn in Nijmegen: vijf keer sterke drank en 17 glazen wijn, bij een diner van vijf personen. De universiteit vindt het 'niet buitensporig'.
 • Een bestuurder schaft een zwartleren bureaustoel aan voor 2788 euro (zie boven). Na vragen van RTL Nieuws denkt de woordvoerder eerst dat wij ons vergissen en dat het om meerdere stoelen voor een vergadertafel gaat. Later moet hij toegeven dat er inderdaad bijna 3000 euro aan één stoel is uitgegeven. Op de vraag of de stoel lekker zit, geeft de universiteit geen antwoord.

Universiteit Leiden

 • Business class vliegen mag alleen bij hoge uitzondering en alleen bij schriftelijke toestemming vooraf. De bestuurders houden zich hier niet aan. RTL Nieuws vond twee business class vluchten, terwijl schriftelijke toestemming ontbreekt.
 • Hotelovernachtingen die duurder zijn dan toegestaan. Volgens de universiteit kan het 'sporadisch' voorkomen dat vanwege de locatie een duurder hotel wordt gekozen. RTL Nieuws vond zeven te dure overnachtingen.

Rijksuniversiteit Groningen


Thumbnail

 • Een bestuurder wil ook de lunch en het ontbijt declareren van zijn echtgenoot die mee is op een een reis naar New York. Dit is tegen de regels. Een oplettende compliance officer steekt er een stokje voor (zie boven). Deze compliance officer wijst de bestuurder er ook op dat die geen parkeerkosten mag declareren, als hij ook met het openbaar vervoer had kunnen gaan.

Tilburg University

 • Geen opvallende declaraties. 

Maastricht University

 • Geen opvallende declaraties. Bestuurders van de universiteit in Maastricht maken regelmatig gebruik van het openbaar vervoer voor hun dienstreizen.

Technische Universiteit Eindhoven

 • Geen opvallende declaraties.

Universiteit Twente

 • Geen opvallende declaraties.

Open Universiteit

 • Geen opvallende declaraties.

Theologische Universiteit Apeldoorn

 • Geen opvallende declaraties.

Theologische Universiteit Kampen

 • Geen opvallende declaraties.

Protestants Theologische Universiteit

 • Geen opvallende declaraties.

Universiteit voor Humanistiek

 • Geen opvallende delcaraties.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore