Politiek

Wie zijn de vrienden van Wilders?

16 juni 2015 17:05 Aangepast: 16 juni 2015 17:09
Atkinson, Le Pen, Wilders en Van Grieken (Vlaams Belang) bij de presentatie Beeld © ANP

Het is de PVV gelukt om samen met een aantal andere partijen een nieuwe fractie te presenteren. Wie zijn die vrienden van PVV-leider Geert Wilders? Onze buitenlandreactie legt het uit.

Critici noemen vandaag een slechte dag voor Europa. Nee, het is juist D-day, zegt Geert Wilders, verwijzend naar de dag in 1944 dat de bevrijding van Europa door de geallieerden begon.

De geallieerden vochten zich destijds met grote militaire overmacht het bezette Europa in. De partij van Wilders en zijn buitenlandse vrienden begint vol ambities een stukje kleiner. De uiterst rechtse fractie Europa van de Naties en de Vrijheden telt 36 leden uit zeven landen. In een parlement dat 751 zetels telt.

ZIE OOK: Nieuw rechts blok EU: 'Wij zijn de stem van het verzet'

Een kleine groep dus, maar het is genoeg voor de voor hen zo felbegeerde toegang tot het Europees Parlement. Felbegeerd, want het vormen van een fractie in het Europees Parlement betekent spreektijd, dus schijnwerpers en aandacht. Maar ook meer invloed en vooral: geld. De nieuwe fractie vol anti-Europa-sentimenten kan komende vier jaar aanspraak maken op zo'n 17,5 miljoen euro aan Europese subsidies.

Vorig jaar probeerden Wilders en Marine Le Pen het ook al. Maar toen lukte het niet om aan de voorwaarden te voldoen: minimaal 25 zetels uit zeven landen. Nu hebben Wilders en de leider van het Franse Front National (FN) wel genoeg bijeengesprokkeld. De PVV en het FN werkten al samen met de FPÖ uit Oostenrijk, de Italiaanse Lega Nord en het Belgische Vlaams Belang. Maar met de steun nu van twee Poolse Europarlementariërs en de Britse Janice Atkinson, die overstapt van de UKIP-partij van Nigel Farage, voldoen ze aan de Europese eisen voor het vormen van een fractie.

Dit weten we van de vrienden van Wilders:
Verrassend is het niet dat de nieuwe fractieleden vooral gemeen hebben dat ze rechts zijn, anti-Europees, en anti-immigratie of anti-islam. 

  • Het Front National vormt de basis en levert de meeste fractieleden. Het FN werd opgericht door Jean-Marie Le Pen, die opzien baarde met zijn antisemitische uitspraken. Zijn dochter Marine probeert de laatste jaren haar vader op een zijspoor te zetten, en de partij een gematigder gezicht te geven. En dat maakt dat het FN de laatste serie verkiezingen in Frankrijk wist te winnen. Marine Le Pen gaat de Europese fractie leiden.
  • De rechts-nationalisten van het Belgische Vlaams Belang staan al langer bekend als vrienden van Wilders. Na de ophef over de Marokkanenuitspraken van Wilders (minder, minder) zei voorman Filip Dewinter dat hij hoopte dat Wilders zijn uitspraken 'ongenuanceerd' zou herhalen. "Net zoals in Nederland zouden er in Antwerpen minder Marokkanen moeten zijn, en in Gent minder Roma", zei hij toen. De partij was al jarenlang populair in België, maar kwam niet aan de macht omdat de andere partijen een cordon sanitair hadden afgesproken: geen van de partijen wilde met het Vlaams Belang (toen nog Vlaams Blok) samenwerken. De laatste tijd lijkt de partij aan populariteit te verliezen.
  • De FPÖ is de Vrijheidspartij van Oostenrijk. Ooit grootgemaakt door de inmiddels overleden Jörg Haider, en nog altijd goed voor veel zetels in Oostenrijk. De partij staat te boek als extreem rechts, populistisch en Duits-nationalistisch. De huidige leider kwam nogal eens in opspraak wegens antisemitisme, maar de laatste jaren richt de FPÖ haar pijlen vooral op moslims.
  • De Lega Nord is een partij uit het noorden van Italië die zich eigenlijk inzette voor afscheiding van het rijkere noorden. De partij met oprichter Umberto Bossi schopte het uiteindelijk tot deelname aan de turbulente regeringen van Silvio Berlusconi. Nog altijd scoort de partij goed in de Italiaanse verkiezingen. In Venetië werd ze zelfs de grootste partij bij regionale verkiezingen dit jaar.​
  • UKIP is de Britse anti-Europa-partij. Maar politica Janice Atkinson, die zich nu bij Wilders en de rest heeft aangesloten, is uit die partij gegooid na een rel over onterechte declaraties. UKIP zelf wilde altijd weinig te maken hebben met Le Pen, vanwege het antisemitisme van de vader, en ook Atkinson zelf wilde niet met FN geassocieerd worden. Maar nu vader Le Pen verder uit beeld raakt, doet ze mee.
  • Steun van de twee Poolse parlementariërs van het Congres van Nieuw Rechts is nu ook verzekerd. Wilders en Le Pen wilde er eerder niet aan omdat de partijleider in Polen omstreden uitspraken deed over Joden, vrouwen en homo's. De man die die uitspraken deed, is nu weg, en dus kan er worden samengewerkt. 

ZIE OOK: Nieuw rechts blok EU: 'Wij zijn de stem van het verzet'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore