Nederland

Nederlanders pessimistisch over toekomst zorg

17 juni 2015 08:05 Aangepast: 06 september 2015 17:08
Beeld © ANP

De afgelopen tijd is er veel veranderd in de zorg. En dat raakt ons, blijkt uit onderzoek van patiëntenfederatie NPCF. Nederlanders krijgen steeds minder vertrouwen in de toekomst van het gezondheidsstelstel.

De patiëntenfederatie NPCF heeft onderzoek gedaan onder ruim 8000 Nederlanders. Gemiddeld geven zij de zorg een onvoldoende: een 5,3. En over de toekomst zijn deze Nederlands ook niet positief. Zo'n 60 procent gelooft niet dat het gezondheidsstelsel voor iedereen goed en betaalbaar blijft.

ZIE OOK: 'Zorg te veel op man gericht, leidt tot verkeerde diagnoses'

"Mensen zijn bezorgd over de toekomst van de zorg in Nederland", zegt Wilna Wind van Patiëntenfederatie NPCF. "Het is een onderwerp dat veel mensen bezighoudt, wat ons allemaal raakt. En dat komt ook naar voren uit de eerste resultaten."

Mensen maken zich onder meer zorgen over de onzekerheid rond het persoonsgebonden budget (pgb), de huishoudelijke hulp en beschikbaarheid van gespecialiseerde zorg. Daarnaast zijn veel ondervraagden ontevreden over het contact met de gemeente als zij hulp(middelen) of medische voorzieningen nodig hebben. Dat geldt ook voor het contact met de zorgverzekeraar. 

De landelijke en lokale overheid moeten ervoor zorgen dat mensen weer vertrouwen krijgen, zegt Wind. "Dit kan bijvoorbeeld door heel concreet te kijken wat de soms persoonlijke, soms algemene knelpunten zijn en hoe die opgelost kunnen worden."

Meedoen aan het onderzoek van de NPCF kan hier

RTL Nieuws
`