Buitenland

Nieuwe kans op leven voor geamputeerde albino's

19 juni 2015 10:10 Aangepast: 19 juni 2015 12:38
screenshot

Vijf Afrikaanse albino's die gruwelijk zijn verminkt, beginnen in de Verenigde Staten aan een nieuw leven. De kinderen uit Tanzania krijgen in een ziekenhuis in Philadelphia protheses.

Albino's zijn in Afrika vogelvrij. Er wordt op ze gejaagd, omdat hun lichaamsdelen speciale krachten zouden bezitten en daardoor veel geld waar zijn. Alleen al in Tanzania zijn de afgelopen 15 jaar zeker 75 mensen met albinisme op een gruwelijke manier vermoord, schreef correspondent Koen de Regt begin vorige maand.

ZIE OOK: Faustine weet het nog niet, maar dit wordt traumatisch

Dankzij de liefdadigheidsorganisatie Global Medical Relief Fund krijgen vijf van hen nu nieuwe ledematen, schrijft The Daily Mail. Ze arriveerden afgelopen woensdag en de eerste medische behandelingen zijn inmiddels gestart.

Het gaat om protheses, maar ook om operaties. Een van de kinderen krijgt een nieuwe hand, waarvoor zijn tenen worden gebruikt.

Arm afgehakt
De verhalen van de albino's zijn gruwelijk. De 17-jarige Kabula vertelde aan de tv-zender 6ABC hoe haar arm werd afgehakt toen ze 12 was. "Op een dag lag ik samen met mijn moeder te slapen, toen we mensen ons huis binnen kwamen en mijn moeder opdroegen om…"

Haar stem wordt zachter als ze vertelt hoe haar moeder zich verzette. Die kon de mannen er niet van weerhouden de arm van haar dochter af te hakken. Kabula lag daarna twee maanden in het ziekenhuis.

Elissa Montanti van het Global Medical Relief Fund is blij dat ze iets kan bijdragen. "Als we dit kind kunnen helpen en zij en andere albino's kunnen met een herwonnen waardigheid en jeugd terugkeren, dan is er geen reden op aarde waarom we niet zouden moeten helpen."

RTL Nieuws
`