Nederland

Vakantie, hoe belangrijk is dat?

23 juni 2015 16:04 Aangepast: 23 juni 2015 16:04
Beeld © ANP

De vakantie staat voor de deur, maar een kwart van de Nederlanders blijft thuis omdat er gewoon niet genoeg geld is. Hoe erg is dat? En als je toch op vakantie wil, kan dat dan goedkoper?

1. Hoe belangrijk is vakantie?
Vakantie is natuurlijk niet alleen gewoon heel leuk, het is ook heel belangrijk om alles soms even achter je te laten. Dat schrijft Jessica de Bloom in haar proefschrift. Zij onderzocht wat het nut is van vakantie. De conclusie: mensen hebben die tijd weg van het werk nodig om te herstellen van de werkstress van de rest van het jaar. 

Tijdens vakanties zijn mensen gezonder en voelen ze zich beter. Dat gevoel hebben ze vooral op de achtste dag. En uit Amerikaans onderzoek zou zelfs blijken dat mensen die niet op vakantie gaan, vaker ziek zijn en eerder overlijden

Wat mensen tijdens hun vakantie doen, is niet zo belangrijk. Als ze er maar plezier aan beleven, zich ontspannen, zelf hun tijd kunnen indelen en mentaal echt afstand kunnen nemen van het werk.

2. Wat kost een vakantie gemiddeld?
Nederlanders gaan gemiddeld ruim twee weken op vakantie en dat kost volgens het Nibud zo'n 2600 euro per huishouden. Wie minder geld heeft, gaat minder lang op vakantie en geeft daar ook minder geld aan uit. Mensen met een inkomen tot 1750 euro netto gaan hooguit een week weg. Die week kost gemiddeld zo'n 1500 euro. Mensen met hoge inkomens gaan daarentegen al snel twee tot drie weken weg voor een bedrag van zo'n 4000 euro.

3. Kan dat niet goedkoper?
Waarschijnlijk wel. Wie op vakantie wil, maar het niet breed heeft, kan veel geld besparen door na te denken over de locatie. Zo raadt de site dewijdewereld.net aan om niet naar de hoofdstad of toeristische trekpleister van een land te gaan. Die steden, en vooral de hotels en restaurants daar, zijn vaak relatief duur. Ga als je geld wilt besparen bijvoorbeeld niet naar Barcelona, maar naar Valencia, zegt de site. En in plaats van naar Parijs, kun je ook naar Straatsburg, Lille of Lyon.

Een andere tip om minder geld kwijt te zijn, is te kiezen voor een andere slaapplek. Dewijdewereld.net geeft het advies om een hotel te nemen buiten het centrum, maar dicht bij een metrohalte. Die kamers kosten vaak een stuk minder en je bent dan toch snel in het centrum. Een slaapplaats via Airbnb (slapen bij mensen thuis) of huizenruil is vaak ook een stuk goedkoper, adviseert Geldenrecht.nl.

Als je veel met het openbaar vervoer reist, let dan ook even op of er kortingskaarten zijn voor het openbaar vervoer, zoals een dagpas of meerdagenpas.

Geldenrecht.nl geeft daarnaast nog de tip om een goedkoop land uit te zoeken. Noorwegen is bijvoorbeeld heel duur, voor hetzelfde geld boek je een ticket naar een veel goedkoper land in Zuid- of Oost-Europa. In bijvoorbeeld Spanje, Kroatië, Tsjechië of Polen betaal je een stuk minder voor hotels, terrasjes en uitstapjes.

ZIE OOK: Vakantie te duur, kwart Nederlanders blijft thuis

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore