Aangiftes de prullenbak in

Alle bewijzen aangeleverd, maar politie doet niets: 'Je moet het zelf maar oplossen'

23 juni 2015 18:15 Aangepast: 23 juni 2015 18:41
Johan van Zadelhoff Beeld © RTL Nieuws

Stel: er is bij je ingebroken en je hebt beveiligingsbeelden van de dader. Of je vindt je gestolen spullen terug op Marktplaats en weet dus precies wie de dader is. Dan zou je verwachten dat de politie er alles aan doet om die dieven te pakken. Toch blijkt het zo niet te werken.

Bij de inmiddels overleden vader van Gerbert Egberink werd twee keer ingebroken. De tweede keer werden de dieven vastgelegd door beveiligingscamera's, dus vol goede hoop bracht Gerbert Egberink het bewijs naar de politie. "Ze zeiden dat ze er zeker wat mee konden. Maar na twee weken kregen we het geheugenkaartje weer terug, zonder resultaat."

ZIE OOK: Tienduizenden aangiftes verdwijnen in de prullenbak

De politie heeft hem niet uitgelegd waarom de beelden niet online zijn gezet of via Opsporing Verzocht zijn verspreid. "Als je die foto's hebt, moet er toch iemand zijn die ze kent?", zegt Egberink. 

"Mijn vader verloor door de inbraak zijn vertrouwen in de medemens. Hij was gastvrij, hij had de deur open, iedereen mocht naar binnen en kon een kop koffie bij 'm krijgen. En vervolgens wordt hij dan beroofd en dan doet de politie niets om de daders te pakken. Dat lijkt nergens op."

Machines op Marktplaats
Zelfs als je de naam en het adres van de verdachte hebt, is dat nog geen garantie dat de politie in actie komt. Schilder Johan van Zadelhoff maakte het mee. "Een dure schuurmachine en zaag zijn van me gestolen toen er werd ingebroken bij een villa waar ik aan een restauratieklus werkte", vertelt hij. 

"Alles stond achter een beveiligde deur, maar ze hebben de boel toch opengebroken. Dat ze aan mijn spullen zijn gekomen, daar ben ik het meest boos over. Het is niet van hen, ze hebben het van me afgepakt."

ZIE OOK: Inbraakonderzoek RTL Nieuws: check de inbraken in jouw postcodegebied

Van Zadelhoff kreeg de tip van een bekende om Marktplaats in de gaten te houden, om te kijken of iemand zijn spullen misschien zou proberen te verkopen. "Zo brutaal zijn ze wel", zegt Van Zadelhoff. Na drie weken kwam hij inderdaad gereedschappen tegen die hem erg bekend voorkwamen.

"Ik zag mijn schuurmachine precies zo in het koffertje liggen, zoals ik ‘m er de dag voor de inbraak zelf in had gelegd. Bovendien heeft de politie de serienummers van mijn materialen, dus ik had genoeg bewijs", vertelt de schilder. 

Maar toen hij met die advertentie bij de politie aanklopte, kon die er niets mee. "Ze zeiden dat ik zelf maar moest gaan kijken en dan ter plekke de politie moest bellen als ik er was", zegt Van Zadelhoff. "Maar dat ga ik echt niet doen. Ik heb die jongen opgezocht en dat is geen fris type. Je weet niet hoe iemand gaat reageren, ik ga niet zelf boeven vangen. Ik begrijp het nog steeds niet. Ik heb alles op een presenteerblaadje aangereikt, maar er wordt niets mee gedaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore