Aangiftes de prullenbak in

Auto gestolen? Grote kans dat dader ermee wegkomt

23 juni 2015 18:15 Aangepast: 23 juni 2015 18:20

Is je auto gestolen? Verwacht dan niet dat de politie alles in het werk stelt om de dader te vinden. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat veel aangiftes van autodiefstal zonder nadere bestudering in de prullenbak verdwijnen.

Klik hier om de tool op je smartphone-app te bekijken

Je hoeft bij een gestolen auto niet veel te verwachten van de rechercheurs bij de politie. In driekwart van de gevallen wordt de aangifte zonder pardon aan de kant geschoven. En de aangiftes die wél in behandeling worden genomen, leiden maar zelden (7,8 procent) tot een dader en een voorstel om vervolging richting instanties als het Openbaar Ministerie (OM), HALT of het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Bij een woninginbraak of -diefstal verdwijnt bijna één op de drie zaken in de prullenbak. Als de zaak wel wordt onderzocht, is het overigens nog maar de vraag of er daadwerkelijk een dader wordt gevonden. Dat is slechts bij één op de tien aangiftes het geval.

ZIE OOK: Wat gebeurt er met aangiftes in jouw gemeente?

Het ministerie voor Veiligheid en Justitie roept mensen de laatste jaren vooral op aangifte te doen. In het geval van autodiefstallen en woninginbraken is dat dus niet zo belangrijk voor de vervolging. Eerder voor de verzekering, zodat de schade vergoed kan worden.

Autodiefstal staat duidelijk niet op het prioriteitenlijstje van de politie. Andere delicten wel, blijkt uit de afhandeling. Als er geweld in het spel is, verdwijnt namelijk maar zelden een aangifte in de prullenbak. Driekwart van de moord- en doodslagaangiftes leiden uiteindelijk tot een voorstel bij het OM. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld zware mishandeling, verkrachting en openlijke geweldpleging. Deze delicten vallen dan ook onder de zogeheten 'high impact crimes'.

ZIE OOK: Tienduizenden aangiftes verdwijnen in prullenbak

Wat belangrijk is om je te realiseren bij de getoonde cijfers, is dat het hier gaat om aangiftes van delicten zoals die door een agent zijn ingeschat. Het kan zo zijn dat een zaak die als ‘doodslag’ in het systeem staat, na onderzoek uiteindelijk niet meer bleek te zijn dan ‘roekeloos rijden’.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore