Missers rond zaak Bart van U.

Bart van U. had vast kunnen zitten ten tijde van de moord op zijn zus

25 juni 2015 12:03 Aangepast: 25 juni 2015 13:38

Eerdere afname van dna-materiaal van verdachte Bart van U. had er naar alle waarschijnlijkheid voor gezorgd dat hij tijdens de moord op zijn zus in voorlopige hechtenis had gezeten. Dat zegt procureur-generaal Bolhaar op de persconferentie bij de presentatie van het rapport rond Bart van U. Volgens hem is 'het OM tekort geschoten'.

"Als bij Van U. ruim voor de dood van mevrouw Borst celmateriaal was afgenomen, zou dat in een vroeger stadium hebben geleid tot een DNA-match. Deze match zou naar alle waarschijnlijkheid hebben geleid tot het aanhouden van U. Uitgaande van een voorlopige hechtenis zou Van U. dan op 10 januari 2015, de dag waarop zijn zus Loïs om het leven is gebracht, hebben vastgezeten", zegt Bolhaar. Hij benadrukt dat hij over lopende strafzaken verder geen uitspraken kan doen.

ZIE OOK: Alle instanties faalden in zaak rond verdachte moord Els Borst

Bolhaar zegt verder dat het OM tekort is geschoten. "Ik bied mijn verontschuldigingen aan aan de nabestaanden." Het OM gaat achterstallig onderhoud in de afname van DNA-profielen snel inhalen. Op dit moment zijn er nog meer dan 10.000 zaken waar geen DNA is afgenomen terwijl dat wel zou moeten.

Dat laat Bolhaar weten bij de presentatie van een vernietigend rapport over de gang van zaken rond Bart van U., verdacht van de moord op zijn zus en oud-minister Els Borst. Uit het rapport blijkt dat politie, OM en de geestelijke gezondheidszorg steken hebben laten vallen. Zo werd er geen DNA-profiel afgenomen bij Van U., terwijl dat wel had gemoeten. 
 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`