Buitenland

Erop of eronder voor het homohuwelijk in de VS

25 juni 2015 20:41 Aangepast: 25 juni 2015 20:54
Beeld © Getty

De Amerikaanse Hoge Raad, de Supreme Court, zal de komende dagen een oordeel vellen over het legaliseren van het homohuwelijk in Amerika. Hoe is het met het homohuwelijk gesteld en welke uitspraak kunnen we verwachten?

Hoe staat het nu met het homohuwelijk in de VS?
37 Amerikaanse staten staan het huwelijk nu toe. 16 deden dat uit zichzelf, waarvan Massachusetts in 2004 de eerste was.  21 andere staten moesten het van een Federal Court (Gerechtshof). Dat betekent dat de één-na-hoogste landelijke gerechtelijke macht de staten heeft verplicht om het homohuwelijk te erkennen na een klacht van een burger.

De afgelopen tien jaar gaan steeds meer stemmen op om homo’s en lesbiennes toe te staan om in het huwelijksbootje te stappen en dezelfde huwelijkse rechten te laten genieten als heterostellen.

ZIE OOK: Echtpaar wil scheiden vanwege homohuwelijk

Dat proces raakte vanaf 2010 in een stroomversnelling, toen een van de dertien hogere gerechtshoven  een deel van de anti-homohuwelijkswet DOMA (Defense of Marriage Act) schrapte. Steeds meer gerechtshoven en staten schaarden zich achter het recht voor iedereen om zich te huwen. In 2012 werd de gehele DOMA-wet op de schop genomen. In dat jaar legaliseerden acht staten het homohuwelijk en in het jaar erna waren het er zelfs negentien.

Tegenwoordig is het in dertien staten nog niet toegestaan om met iemand van hetzelfde geslacht te trouwen. Vooral conservatieve, religieuze staten in het zuiden en middenwesten zijn tegen het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht. De uitspraak van de Supreme Court kan daar dus in één klap een eind aan maken.

Thumbnail

Waar doet de Hoge Raad precies uitspraak over?
In feite staan er twee zaken op het spel: het recht om te trouwen en alle rechten die bij het huwelijk komen kijken.
Het recht om te trouwen is een relatief eenvoudig principe. Huwelijkse rechten kennen een grijzer gebied. Getrouwd zijn heeft allerlei gevolgen op het gebied van belasting, verzekering, erfenis, enzovoort. Lang niet alle staten erkennen elkaars wetten. Zo kan het dus zijn dat je in California trouwt, maar dat Texas dat huwelijk niet erkent. Ook daar gaat de Supreme Court een oordeel over vellen.

Wat zijn de mogelijke uitspraken die de Supreme Court kan doen?

De uitspraak is een belangrijke dag voor homo’s en lesbiennes in de VS. Er zijn drie mogelijke uitkomsten.

Scenario 1:
De Supreme Court verplicht alle staten om homohuwelijken toe te staan op basis van het 14e Amendement.  Dat amendement is voor veel zaken rond mensenrechten gebruikt, zoals die waarin de rassenscheiding op openbare scholen werd afgeschaft (Brown vs. Board of Education) en de zaak waarin het huwelijk tussen mensen van verschillende rassen werd toegestaan (Loving vs. Virginia).

Of op basis van de Due Process Clause: staten mogen mensen geen leven, vrijheid of eigendom ontnemen zonder een juridische procedure. Zo wordt trouwen een essentieel mensenrecht dat staten niet kunnen ontkennen.

Scenario 2:
De Supreme Court oordeelt dat verbieden van het homohuwelijk door staten niet in strijd is met de grondwet. Dan is onduidelijk wat er gebeurt met de twintig staten die het homohuwelijk gedwongen door de Federal Court (Gerechtshof) toestaan. In ieder geval zal die uitspraak een hoop stof doen opwaaien in en buiten de VS.

Scenario 3:
Staten mogen het homohuwelijk verbieden, maar worden wel verplicht om huwelijken die in andere staten gesloten zijn te erkennen. Dan blijft wel onduidelijk of stellen die hun staatsgrens overgaan om te trouwen, dezelfde huwelijkse rechten in hun thuisstaat ook behouden.

Maatschappelijke verschuiving
Het homohuwelijk is al jaren een heet hangijzer. Presidentskandidaten durfden zich er tot voor kort niet aan te branden om zich openlijk voor het homohuwelijk uit te spreken. President Barack Obama heeft zich wel altijd sterk gemaakt voor huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. De laatste jaren heeft hij erg veel steun gekregen van senatoren, gouverneurs, burgemeesters en oud-(vice)presidenten, maar ook van conservatieven. Wellicht is het ook een gevolg van tv-series en films waarin homoseksualiteit en het homohuwelijk een geaccepteerd gegeven zijn.

RTL Nieuws / Gijs Brekelmans

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore