Nederland

'Isoleercel voor psychische patiënten niet meer nodig'

26 juni 2015 05:55 Aangepast: 26 juni 2015 06:58

Patiënten in psychiatrische klinieken die psychotisch, agressief of suïcidaal zijn, kunnen zonder isoleercel. Met intensieve begeleiding hoeven ze niet meer alleen opgesloten te worden.

Er worden veel betere resultaten behaald met een nieuwe behandelingsmethode, schrijft Trouw. Wanneer de spanning bij de patiënt alsnog te hoog oploopt, kan diegene naar een 'intensive care unit' worden gebracht waarin hij verblijft met zijn behandelaar.

ZIE OOK: Politie rukt elke negen minuten uit voor verward persoon

Die methode wordt momenteel in twee instellingen voor geestelijke gezondheidszorg toegepast en wordt binnenkort ingevoerd in nog eens 24 ggz-instellingen. Bouke Bijnsdorp, manager van een gesloten kliniek van ggz InGeest in Haarlem, een van de twee koplopers, spreekt in de krant van 'een revolutie in de psychiatrie'.

Bouke Bijnsdorp: "Wij kozen vroeger altijd voor veiligheid, geen risico nemen. Was iemand agressief of suïcidaal, dan was het in Nederland heel gewoon om diegene achter een grote dikke deur op te sluiten."

Sommige patiënten houden een jarenlang trauma over aan een eenzame opsluiting. Vandaar dat de overheid en instellingen voor geestelijke gezondheid proberen het gebruik van de isoleercel terug te dringen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore