Onbevoegde docenten voor de klas

Veel onbevoegde leraren in Rotterdam

27 juni 2015 12:57 Aangepast: 27 juni 2015 13:40

Op middelbare scholen in Rotterdam staat het vaakst een docent voor de klas die niet het juiste diploma op zak heeft. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar cijfers van het ministerie van Onderwijs.

Klik om de ranglijst op je smartphone-app te bekijken

Gemiddeld worden in Nederland 77,4 procent van alle lessen door een volledig bevoegde docent gegeven. In Rotterdam is dat slechts 67,3 procent. Daarmee scoort de stad het slechtst van alle gemeenten met meer dan drie onderwijsinstellingen.

ZIE OOK: Zoveel gediplomeerde leraren staan voor de klas op jouw school

Rotterdam is niet de enige Zuid-Hollandse gemeente die slecht scoort. Ook in Vlaardingen (72,9 procent), Den Haag (72,9) en Schiedam (73,7) staan relatief weinig bevoegde docenten voor de klas. Zuid-Holland is met een gemiddelde van 72,9 procent de provincie met de minste lessen door bevoegde docenten. Ook Overijssel (76,1) zit onder het landelijk gemiddelde.

In het zuiden van het land zijn de cijfers gunstiger. Limburg voert de lijst aan met 81,3 procent bevoegd gegeven lessen, gevolgd door Noord-Brabant (80,7). In de gemeente Sittard-Geleen wordt zelfs 85,5 procent van de lessen gegeven door een leraar met het goede diploma. Ook de provincies Drenthe (80,7 procent) en Friesland (80,4) scoren hoger dan de rest van Nederland.

ZIE OOK: Scholen zetten te veel leraren zonder diploma voor de klas

In de andere provincies zitten de scores ongeveer rond het landelijk gemiddelde. Flevoland (78,3), Zeeland (78) en Groningen (77,8) zitten daar iets boven, terwijl Utrecht (77,3), Gelderland (77,3) en Noord-Holland juist iets lager scoren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore