Onbevoegde docenten voor de klas

Scholen zetten te veel leraren zonder diploma voor de klas

27 juni 2015 09:00 Aangepast: 27 juni 2015 11:03
Archieffoto Beeld © ANP

Bijna een kwart van alle lessen op middelbare scholen wordt gegeven door leraren die daar niet het juiste diploma voor hebben. In 2017 moet dat aantal tot nul zijn gedaald, maar dat lijkt een onmogelijke opgave. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt bovendien dat leerlingen die veel les krijgen van onbevoegde docenten, slechter scoren op hun examens.

Tot nu toe waren de cijfers over het aantal lessen van bevoegde leraren per school geheim. Maar de researchredactie van RTL Nieuws heeft nu de cijfers opgevraagd bij het ministerie van Onderwijs en onderzocht.

ZIE OOK: Zoveel gediplomeerde leraren staan voor de klas op jouw school

77,4 procent van alle lessen wordt gegeven door docenten met het juiste diploma. 15,9 procent wordt gegeven door leraren zonder diploma en 6,7 procent wordt gegeven door leraren die bijna hun diploma hebben. Het gaat om cijfers uit schooljaar 2013-2014. Het aantal onbevoegd gegeven lessen is in twee jaar met 1,1 procent gedaald.

Staatssecretaris Sander Dekker heeft met de middelbare scholen afgesproken dat in 2017 geen enkele les nog gegeven wordt door onbevoegde docenten. Het lijkt er sterk op dat dat doel niet gehaald gaat worden. Dekker vindt dan ook dat er 'werk aan de winkel' is.

Strenger toezicht
De staatssecretaris neemt een aantal maatregelen om de onbevoegdheid tegen te gaan. Zo is er een lerarenbeurs waarmee docenten extra opleidingen kunnen volgen en worden bepaalde bevoegdheidsregels nog eens tegen het licht gehouden. "Daarnaast gaan we met de inspectie strenger toezien op scholen die te veel onbevoegde leraren voor de klas hebben", zegt Dekker.

Voor onderwijsbond AOb is dat nog niet genoeg. "Het is heel belangrijk voor de kwaliteit van het onderwijs", zegt voorzitter Walter Drescher tegen RTL Nieuws, "leerlingen kunnen er ook tijdens hun werkende leven nog last van hebben, als ze op de middelbare school verkeerde dingen hebben geleerd". Hij vindt dat de staatssecretaris 'de teugels moet aantrekken'. Dresscher wijst erop dat in het basisonderwijs, waar onbevoegde lessen verboden zijn, meer dan 99 procent van alle lessen door bevoegde leraren wordt gegeven. 

Verschil in resultaten
RTL Nieuws heeft de prestaties van scholen met veel (meer dan 80 procent) en weinig bevoegd gegeven lessen met elkaar vergeleken op drie verschillende aspecten. Op alle drie de aspecten scoren scholen met meer bevoegd gegeven lessen aanzienlijk beter. 

  • 11,2 procent van de afdelingen van scholen met weinig bevoegd gegeven lessen scoort een onvoldoende voor hun opbrengsten. Bij de scholen met meer bevoegde leraren is dat iets meer dan de helft (5,9 procent).
  • 7,1 procent van afdelingen van scholen met weinig bevoegd gegeven lessen is volgens de inspectie zwak of zeer zwak. Bij de scholen met meer bevoegde leraren is dat iets meer dan de helft (4,1 procent).
  • Scholen met weinig bevoegd gegeven lessen scoren gemiddeld een 7,0 voor hun prestaties bij de eindexamens. Bij de andere scholen is dat een 7,6.

Veel onbevoegden in vmbo
Uit eerder onderzoek bleek al dat vooral op het vmbo veel onbevoegde docenten voor de klas staan: 74,8 procent van de lessen wordt door een bevoegde docent gegeven, tegenover 77,2 procent op de havo en 81,8 procent op het vwo.

Lessen informatica, filosofie, economie, techniek en natuurkunde worden het vaakst door onbevoegde docenten gegeven. Bij gymnastiek, geschiedenis, Frans, aardrijkskunde en Duits staat er juist vaak een gediplomeerde docent voor de klas.

RTL Nieuws / Frank Tieskens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore