Cruciale week Griekenland

Dijsselbloem: Bij 'nee' geen basis voor Grieken in eurozone

02 juli 2015 11:37 Aangepast: 06 september 2015 17:10
Minister Dijsselbloem van Financiën.

Als de bevolking zich tijdens het referendum komende zondag uitspreekt tegen het Europese reddingsplan, dan is het zeer de vraag of er een basis is voor Griekenland in de eurozone. Dat zei minister Dijsselbloem van Financiën zojuist in de Tweede Kamer.

Dijsselbloem, ook voorzitter van de eurogroep, zei dat 'Grieken één ding moeten weten: dat het een illusie is om te denken dat ze een betere deal krijgen als ze nee stemmen. Verder onderhandelen is volgens Dijsselbloem nu 'zinloos'.

ZIE OOK: Varoufakis: Ik treed af bij 'ja'

Dijsselbloem heeft het een beetje gehad met Tsipras, getuige zijn opmerking dat afspraken maken niet het sterke punt is van Tsipras en dat met de regering-Tsipras alles politiek is, zelfs de plaats waar wordt vergaderd.

Dijsselbloem zei ook dat het voorstel dat komende zondag aan de Griekse bevolking wordt voorgelegd 'helemaal niet meer relevant' is. Hij geeft aan het referendum af te wachten, ''als het ja is zie ik meer perspectief, bij nee zitten we in heel andere situatie''. Volgens Dijsselbloem is het referendum wél politiek relevant, ''willen Grieken in eurozone blijven of niet?''

Bekijk hieronder hoe Dijsselbloem het zegt:

Bankrun
Volgens Dijsselbloem kan het heel lang duren voordat de Griekse banken weer normaal open kunnen. Hij waarschuwt zelfs: er is een ''groot risico op bankrun als je nu de banken open zou doen''.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`