Declaraties topziekenhuizen

Bestuurders ziekenhuizen negeren massaal declaratieregels

07 juli 2015 13:00 Aangepast: 24 juli 2018 10:02

Bestuurders van academische ziekenhuizen declareren dure wijnen, sterrenrestaurants en snoepreisjes. Daarnaast omzeilen ze declaratieregels door te overnachten in hotelkamers met prijzen ver boven de afgesproken norm. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De researchredactie dook in de bonnetjes van de bestuurders van de acht universitair medische centra in Nederland. Van de door de minister gewenste soberheid in het declaratiegedrag is weinig te merken.​

ZIE OOK: Opvallendste declaraties topziekenhuizen: van sneeuwketting tot dolfijnentrip

Bestuurders slapen vaak in hotels waarvan de kosten veel hoger zijn dan de cao voorschrijft. De kosten lopen in hotels als Radisson en Hilton op tot 580 euro per nacht. Het UMC Groningen betaalde voor een bestuurder een reis naar Suriname, waarbij onder meer een dolfijnentrip en een meerdaagse excursie naar de binnenlanden op het programma stond. ​

Een bestuurder van het Erasmus MC in Rotterdam gebruikt wel een hele bijzondere manier van reizen. Hij vloog namelijk zelf met een gehuurd vliegtuig van Antwerpen naar het Duitse Giessen voor een afspraak. Kosten voor de huur van het toestel: 750 euro.​ Volgens het ziekenhuis niet duurder of tijdrovender dan de dienstauto.

ZIE OOK: Tweede Kamer wil breed onderzoek naar declaraties publieke sector​​​

Voor ziekenhuispersoneel is alcoholgebruik verboden. Voor bestuurders geldt dat kennelijk niet. Flessen wijn en champagne van meer dan tachtig euro zijn geen uitzondering. Het blijft niet bij één of twee glazen, sommige bestuurders declareren geregeld een fles wijn per persoon.

Samen declareerden de dertig ziekenhuisbestuurders in 2013 en 2014 meer dan 17.500 euro aan alcoholische dranken. De drankrekening van het Leids UMC is het hoogst met ruim 4.100 euro.

Vakbond woedend
Vakbond FNV is woedend over het declaratiegedrag van de ziekenhuistop. Vakbondsbestuurder Elise Merlijn zegt tegen RTL Nieuws: "Wij krijgen tijdens cao-onderhandelingen altijd te horen dat er niks extra's bij kan. In sommige ziekenhuizen hebben ondernemingsraden het declaratiegedrag aan de orde gesteld bij de raad van toezicht. Daar kregen ze geen gehoor."

Eerder vroeg RTL Nieuws de declaraties op van de bestuurders van de universiteiten. Daarop stelde minister Bussemaker een onderzoek in naar mogelijke onrechtmatigheden. Het kabinet wil dat bestuurders organisaties in de publieke sector sober declareren.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`