Declaraties topziekenhuizen

Opvallendste declaraties topziekenhuizen: van sneeuwketting tot dolfijnentrip

07 juli 2015 13:00 Aangepast: 24 juli 2018 10:02

RTL Nieuws onderzocht de declaraties uit 2013 en 2014 van bestuurders van universitair medische centra. Bekijk de opvallendste declaraties per ziekenhuis in ons overzicht.

Radboudumc

Thumbnail

 • Chauffeursdiensten die zijn ​bekostigd door het ziekenhuis worden ingezet voor privégebruik, biecht het ziekenhuis op na vragen van RTL Nieuws. Dit is twee keer per jaar gebeurd en mag alleen als er bijtelling aan de belasting wordt betaald. Dat is niet het geval. Het UMC heeft inmiddels maatregelen genomen en nieuwe richtlijnen opgesteld.
 • Regelmatig logeren bestuurders in te dure hotels. Eén bestuurder maakt het wel heel bont. Hij slaapt twee nachten in het Radisson Hotel in Londen voor 411 pond (578 euro) per nacht.

ZIE OOK: Bestuurders ziekenhuizen negeren massaal declaratieregels

Maastricht UMC

Thumbnail

 • Tijdens een diner met 13 personen, laat Maastricht UMC 11 flessen wijn en 2 flessen champagne aanrukken.
 • Bestuurder Van Dieijen-Visser declareert een mediatraining van ruim 2000 euro (pdf), maar is in de afgelopen anderhalf jaar nooit geïnterviewd. Ook een interviewverzoek van RTL Nieuws wijst ze af.
 • Regelmatig wordt er geluncht met soms wel vier glazen alcohol per persoon, zoals op een woensdag in juni 2013 (pdf). Volgens het MUMC is dit passend bij het functioneringsniveau van de leden van de Raad van Bestuur.  

Erasmus MC

Thumbnail

 • Een bestuurder met vliegbrevet kruipt zelf achter de stuurknuppel voor een dienstreis van Antwerpen naar Giessen in Duitsland. De kosten voor de huur van het vliegtuig: 750 euro. De bestuurder heeft contractueel vast laten leggen dat hij zelf mag vliegen als dit de meest efficiënte en kosteneffectieve manier van vervoer is. Dit is volgens Erasmus MC 'gezien het belang van de bijeenkomst' het geval.
 • Bestuurders overnachten zeer regelmatig in Rotterdamse hotels tegen tarieven die flink boven de Rijksnorm liggen. Het Erasmus heeft voor overnachtingen in Rotterdam van bestuurders die buiten de stad wonen een aparte paragraaf opgenomen in de eigen declaratieregeling. Maximumbedragen staan daar niet in, wel dat de prijs 'redelijk' moet zijn.
 • In twee jaar tijd wordt voor meer dan 3000 euro gedeclareerd aan alcoholische versnaperingen. Ook tijdens een lunch (pdf) wordt er alcohol genuttigd. Dit past volgens het ziekenhuis binnen het beleid, mits er aansluitend niet gewerkt wordt.

UMC Groningen

Thumbnail

 • Dolfijnen kijken, een citytrip in Paramaribo en een tour in het binnenland van Suriname. De 'studiereis' à 1189 euro (exclusief vlucht) van een Groningse bestuurder oogt aantrekkelijk. Navraag leert dat de bestuurder ook nog sprak op een congres en deelnam aan een vergadering. Vanwege werkzaamheden in Groningen werd de reis een paar dagen eerder dan gepland afgebroken.
 • Tijdens een diner met 13 personen wordt flink gedronken (pdf). De rekening meldt: 10 flessen wijn, 9 amsterdammertjes bier, 3 glazen wijn en 15 jonge jenever. En er was ook nog iemand die appelsap dronk.
 • Dat een bestuurder tijdens de lunch alcohol nuttigt (pdf), valt volgens het UMCG onder de eigen verantwoordelijkheid.

AMC

Leids UMC

 • Het LUMC heeft de grootste drankrekening over twee jaar: liefst 4100 euro werd er gedeclareerd.  Exquise dranken (pdf) genieten de voorkeur.


Thumbnail

UMC Utrecht

 • In Utrecht wordt de duurste fles wijn gedeclareerd. Een fles Priorat van 120 euro (pdf) wordt geserveerd bij een diner in Vreeland, waar overigens meer drank wordt genuttigd.
 • Zeven buitenlandse gasten krijgen van het UMC een diner aangeboden in het Amsterdamse sterrenrestaurant Bridges. Kosten: 839,50 euro. Hierbij was volgens een woordvoerster geen afgevaardigde van het ziekenhuis aanwezig.

VUmc

Voor alle bonnetjes van de acht academische ziekenhuizen kun je hier terecht.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore