Opmerkelijk

Telegram aan Hitler levert 50.000 euro op

08 juli 2015 02:48
Beeld © Alexander Historical Auctions

Een van de laatste telegrammen aan nazi-leider Adolf Hitler heeft ruim 50.000 euro opgeleverd. De afzender was nazi-topman Herman Göring, die aanbood het opperbevel op zich te nemen als Hitler gedood of gevangen zou worden.

Het telegram is daarom een van de belangrijkste documenten uit de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Göring stuurde het op 23 april 1945 naar Hitler, wiens plaatsvervanger hij was. Göring zat in Beieren, Hitler had zich verschanst in Berlijn. 

ZIE OOK: Russische waarschuwing: Maak geen selfie met pistool in je hand

"Als ik om 22.00 uur nog geen reactie heb, ga ik ervan uit dat u van uw vrijheid bent beroofd'', schreef Göring. Hij voegde er aan toe dat hij dan "zelfstandig zou handelen voor het welzijn van volk en vaderland." Dat leidde tot grote boosheid bij Hitler, die Göring van landverraad beschuldigde en hem door de SS liet arresteren. Hitler benoemde vervolgens propaganda minister Goebbels en marinebevelhebber Dönitz als zijn plaatsvervangers. 

Hitler pleegde uiteindelijk op 30 april 1945 zelfmoord, een dag later maakte ook Goebbels een einde aan zijn leven. Göring pleegde in 1946 zelfmoord in zijn cel, een dag voordat hij zou worden geëxecuteerd. 

Het telegram is nog goed leesbaar. Een Amerikaanse kapitein had het document in 1945 als souvenir meegenomen uit de bunker van Hitler in Berlijn. Zijn zoon gaf het later aan een geschiedenisleraar. Wie het document nu in zijn bezit heeft is onbekend, het is gekocht door een anonieme koper, die ruim twee keer zo veel betaalde als het veilinghuis verwachtte. 

 

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore