Ga naar de inhoud
Arubaan dood na arrestatie

'Treurige gebeurtenis': lichaam Mitch Henriquez terug op Aruba

Afgelopen zaterdag was er in Den Haag een stille tocht voor Mitch Henriquez. Beeld © ANP

Het lichaam van Mitch Henriquez is terug op zijn geboortegrond Aruba. Familie en vrienden begeleidden de lijkwagen in een stille tocht naar een begrafenisonderneming.

Henriquez stierf tijdens het festival Night at the Park in het Zuiderpark. Vlak na het optreden van reggaeband UB40, die hij graag wilde zien, kreeg hij een woordenwisseling met een paar agenten. Toen de politiemensen hem wilden overmeesteren, kreeg hij geen lucht meer. Een dag later overleed hij daaraan. Omstanders filmden dat. De vijf agenten werden na onderzoek geschorst en gelden als verdachte. 

ZIE OOK: Zus Mitch Henriquez: Ik zal zijn zorgzaamheid missen

Zijn moeder Maria Henriquez reed samen met haar dochters in een rode auto vlak achter de lijkwagen, gevolgd door familieleden met een groot spandoek met de tekst 'Justice for Mitch'. Na een half uur arriveerde de stoet bij de begrafenisonderneming en stapte Maria uit, waarna ze huilend de 13-jarige zoon van Mitch omarmde en daarna haar dochters.

Onderweg sloten zich nog enkele tientallen mensen aan bij de tocht, onder wie ook vestigingshoofd Tanja Timmermans van de Nederlandse Vertegenwoordiging in Aruba. Zij sprak van een 'treurige gebeurtenis' en toonde haar medeleven met de familie.

Geschiedenisboeken
Onder de aanwezigen was de vroegere buurvrouw van de familie, Ella Arends. Zij zei dat er al enige vorm van gerechtigheid is, omdat het verhaal van Mitch niet vergeten zal worden. "Het gaat de geschiedenisboeken in." Een vrouw die de stoet voorbij zag trekken, is boos over de dood van Henriquez: "Wat voor systeem is het daar, ze hebben gefaald. Hoe kan het dat de betrokken agenten nog vrij kunnen rondlopen, zoals jij en ik?"

Oudste zus Lila reisde mee vanuit Nederland en vroeg om terughoudendheid, zodat de familie Mitch in alle rust kan begraven: "Prioriteit nu is dat mijn broer wordt begraven. Daarna gaan we gerechtigheid halen. Dat is de volgende stap."

Henriquez wordt donderdag begraven, de gemeente Den Haag heeft toegezegd de kosten voor haar rekening te nemen. Vanmiddag vergadert de Haagse gemeenteraad over de fatale arrestatie en de rellen die daarop volgden. Daarbij zullen waarschijnlijk ook officier van Justitie Kitty Nooy en politiecommissaris Paul van Musscher aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. 

Bron: RTL Nieuws/ANP