Nederland

'Forse daling boetes voor fietsen zonder licht'

08 juli 2015 05:52
Archieffoto. Beeld © ANP

Fietsers zonder licht zijn vorig jaar een stuk minder beboet dan drie jaar eerder en dat is levensgevaarlijk waarschuwen de Fietserbond en Veilig Verkeer Nederland. Als de kans op een boete klein is, zullen fietsers sneller geneigd zijn zonder licht te fietsen, met alle gevaren vandien, zeggen zij.

Het aantal bekeuringen daalde van 73.008 in 2011 naar 44.316 vorig jaar, een afname van bijna veertig procent, blijkt uit cijfers die het AD opvroeg bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De daling komt voornamelijk doordat de politie minder controleert. Volgens een woordvoerder van de Nationale Politie is het 'onhaalbaar' om het hele jaar door fietscontroles te houden. "Dat heeft geen prioriteit."

ZIE OOK: Nederlanders leven langer dankzij fietsen

De Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland willen dat de politie per direct weer streng gaat optreden. "Als fietsers lange tijd ongehinderd zonder licht kunnen fietsen, is er geen stimulans om goede verlichting aan te schaffen", zegt Saskia Kluit van de Fietsersbond tegen de krant. Ook Veilig Verkeer Nederland is bezorgd: "Als de pakkans klein is, zijn mensen simpelweg niet geneigd om zich aan de regels te houden." 

Omdat fietsers weten dat ze niet gepakt worden doen ze hun licht niet meer aan en daardoor zou het aantal dodelijke fietsongelukken wel eens fors kunnen stijgen, waarschuwt oud-officier van justitie Koos Spee. In 2014 kwamen er 185 fietsers om het leven in Nederland. 

RTL Nieuws
`