Nederland

Melksnor op zijn retour? Nederland drinkt minder melk

08 juli 2015 09:05 Aangepast: 08 juli 2015 12:55

Hoewel heel wat mensen groot zijn geworden met melk, draait de witte motor tegenwoordig aanzienlijk minder toeren. In 2014 werden 21 miljoen literpakken minder verkocht dan het jaar ervoor. We vinden melk saai, ongezond en ouderwets, is het idee.

In de afgelopen 15 jaar is de hoeveelheid melk die we drinken met ruim een derde gedaald, blijkt uit cijfers. Volgens het Voedingscentrum ligt dat deels aan de populariteit van dieetboeken die zeggen dat gewone melk ongezond is.

ZIE OOK: 'Van veel melk drinken ga je eerder dood'

Ook zouden steeds meer mensen halfvolle melk uit een traditioneel pak saai en ouderwets vinden. Melkproducenten zeggen dat mensen vaker ontbijten met yoghurt in plaats van melk, liever andere zuiveldrankjes drinken en meer variatie willen.

Nou stijgt de productie van melk juist razendsnel sinds in april het Europese melkquotum is opgeheven. Maar de industrie maakt zich geen zorgen. Slechts 8 procent van de geproduceerde melk gaat in melkpakken.

ZIE OOK: Verdwaalde vrouw redt zichzelf met eigen moedermelk

De rest van de melk wordt gebruikt voor het maken van andere zuivelproducten, zoals kaas. Ook wordt veel melk geëxporteerd naar andere landen. Want Nederland drinkt misschien steeds minder melk, wereldwijd neemt de vraag naar melk toe met 3 procent.

En als je meegaat in de trend en geen melksnor meer neemt, zorg dan in ieder geval dat je wel genoeg andere zuivel binnenkrijgt, zegt het Voedingscentrum. Het blijft in Nederland de belangrijkste bron voor calcium, en dat heb je weer nodig voor sterke botten.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore