Nederland

Kamer voelt niets voor verhoging sigarettenprijs

20 juli 2015 16:45 Aangepast: 20 juli 2015 17:37
Beeld © Thinkstock

Het plan om de belasting op tabak te verhogen en de opbrengsten te gebruiken voor de aanschaf van dure (kanker)medicijnen, krijgt geen steun in de Tweede Kamer.

De regeringspartijen VVD en PvdA en ook de oppositiepartijen SP en CDA wijzen het idee af.

Emeritus hoogleraar Frits van Dam, secretaris van de Stichting Rookpreventie Jeugd, hield in een ingezonden stuk in de Volkskrant een warm pleidooi voor verhoging van de tabaksprijs om de financiering van dure medicijnen mogelijk te maken. Hij wijst naar 'het kwartje van Kok', een toeslag op de benzineprijs die in de jaren 90 investeringen in infrastructuur mogelijk maakte. Voor medicijnen zou nu 'de euro van Schippers' een oplossing kunnen bieden.

ZIE OOK: 'Dwing zwangere vrouw te stoppen met roken en drinken'

Maar de VVD voelt helemaal niets voor zo’n belastingmaatregel. "Er moet geen apart fonds komen voor dure medicijnen", laat VVD-Tweede Kamerlid Arno Rutte weten. De liberalen zien meer in onderhandelingen met farmaceutische bedrijven om de prijs omlaag te krijgen.

De PvdA is ook geen voorstander. "Het klinkt misschien wel sympathiek, maar het kan helemaal niet volgens de belastingsystematiek", aldus de partij. "We zijn wel voorstander van het verder terugdringen van het roken."

'Eigen schuld dikke bult'
SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt het koppelen van een belasting op roken aan de financiering van kankermedicijnen, niet goed. "Wij zijn al helemaal geen accijnspartij, maar in dit geval zou je er ook nog eens mee uitstralen dat het eigen schuld dikke bult is. Je betaalt als roker extra voor de medicijnen die je later wellicht nodig hebt. Dat kan niet. We laten mensen die voetballen ook niet meer betalen voor hun zorgverzekering, terwijl ze bij deze contactsport wel meer dan gemiddeld geblesseerd raken."

Volgens CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot kan het voorstel van de emeritus hoogleraar juridisch niet. "Anderhalve maand geleden heb ik voorgesteld een preventiefonds te vullen met geld dat binnenkomt via accijns op roken. Dat heeft de staatssecretaris uitgezocht en bleek juridisch niet mogelijk. Daar komt wat ons betreft bij dat je de farmaceutische industrie zou belonen. De prijzen van geneesmiddelen zijn nu vaak veel te hoog. Dus ook wij zien meer in het goed onderhandelen met die bedrijven."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`