Vrouw dood in cel VS

Dood vrouw in cel schokt VS: waarom zat Sandra Bland zo lang vast?

22 juli 2015 16:30 Aangepast: 23 juli 2015 13:52
Het politiebureau waar Sandra Bland overleed. Beeld © EPA

De 28-jarige Sandra Bland overleed 13 juli in een politiecel in Texas. Ze zou zelfmoord hebben gepleegd, drie dagen nadat ze was vastgezet omdat ze zich verzette bij haar aanhouding. Haar dood roept veel vragen op. Correspondent Erik Mouthaan probeert er een paar te beantwoorden.


Thumbnail

1. Met de camerabeelden die van Blands arrestatie zijn gemaakt (zie onder), zou zijn gesjoemeld. Is daar al meer over bekend?


Dat wordt onderzocht. Er wordt gezegd dat hier en daar in beeld en geluid is geknipt. Maar de politie schrijft dat toe aan technische problemen. Dat staat haaks op het pleidooi dat politici voeren voor bodycams, cameraatjes die agenten op het lichaam zouden moeten dragen. Hier zie je meteen de nadelen: je kunt het wel filmen, maar dat kan fout gaan, en bovendien kun je opnames eventueel ook monteren. Een ander argument is dat agenten zich beter aan de regels houden en minder gewelddadig optreden als ze weten dat het wordt gefilmd. Nou, heel veel effect heeft dat kennelijk niet. Want de agent die Sandra Bland aan de kant zette, hield zich niet bepaald in.

2. Wat is tot nu toe het opvallendste aan de zaak-Bland?
Dat is toch wel dat de politie eerst zei dat ze zelfmoord had gepleegd in haar cel, maar dat justitie de zaak nu in behandeling neemt als moord of doodslag. Na justitie heeft ook de familie een lijkschouwing laten uitvoeren. Die geeft daarover misschien meer duidelijkheid. De uitslag zal niet zo lang op zich laten wachten.

3. Is al wat meer bekend over hoe het er in haar cel aan toe ging?
CNN heeft beelden van het arrestantencomplex getoond. Voor de goede orde: dat is dus geen gevangeniscel, maar een arrestantenverblijf dat plaats biedt aan maximaal vier mensen. Sandra Bland zat daar alleen. Ze zou zich hebben opgehangen met behulp van een vuilniszak.

ZIE OOK: Moeder overleden Sandra Bland: 'Dit is oorlog'

4. Ze zat op dat moment al drie dagen in de cel. Is dat gebruikelijk?
Dat is een van de grote raadsels. Waarom zat ze daar überhaupt nog vast? Waarom was ze niet voorgeleid? Heeft de politie de juiste procedure gevolgd toen ze werd binnengebracht? Bij haar arrestatie zei ze te lijden aan epilepsie: is haar gevraagd naar ziektes of aandoeningen waaruit die mogelijke zelfmoord zou kunnen worden verklaard?

5. Moeten we dit inschatten als alweer zo'n zaak waarin politiegeweld tegen de Afro-Amerikaanse bevolking een rol speelt?
In het zuiden van de VS zal dat op de achtergrond altijd meespelen. De politie van Waller County, waar Bland werd opgepakt, is al vaker in opspraak geweest. In 2008 werd een hoge politiefunctionaris ontslagen wegens wangedrag tegenover de Afro-Amerikaanse bevolking.

Hieronder beelden van het arrestantencomplex waar Bland werd opgesloten, en helemaal onderaan de door de politie vrijgegeven beelden van haar arrestatie:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`