Buitenland

Kinderen dood door omvallende kasten: Ikea waarschuwt

23 juli 2015 08:05 Aangepast: 23 juli 2015 09:24
Archieffoto Beeld © Getty Images

Los van elkaar zijn twee peuters omgekomen doordat Ikea-kasten van het type Malm omvielen. Nog eens zeker vier mensen in de VS raakten door omvallende Malmkasten gewond. Ikea waarschuwt: maak kasten goed vast aan de muur of houd kinderen uit de buurt.

Een van de slachtoffertjes was een 2-jarig jongetje uit West Chester in de staat Pennsylvania. Hij kwam in februari vorig jaar vast te zitten tussen zijn bed en een omgevallen Malmkast met zes laden. Het jochie overleed aan zijn verwondingen.

ZIE OOK: Video: kunstkenners bewonderen Ikea-schilderij

Het andere kindje was een jongetje van bijna twee jaar uit Snohomish in Washington. Hij kreeg een kast met drie laden op zich toen die omviel.

Ikea waarschuwt dat de kasten goed vastgezet moeten worden aan de muur als er kinderen in de buurt van de kasten komen. "Ze zijn onstabiel als je ze niet aan de muur vastzet", zegt ook de CPSC, de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission.

Er zijn volgens persbureau AP in totaal zo'n 65 miljoen Malmkasten verkocht. Over 14 daarvan is bij de CPSC of bij Ikea een klacht ingediend omdat ze omvielen. Sinds 1989 zijn drie mensen omgekomen doordat andere Ikea-kasten omvielen. In Nederland zijn er zover bekend geen ongelukken met Ikea-kasten gebeurd.

Wat moet je doen als je zo'n kast hebt?

In de VS worden bevestigingshaakjes uitgedeeld aan mensen die al een Malmkast hebben, maar in Nederland gebeurt dat niet. "In de VS komt elke twee weken een kind om door omvallende meubels, tv's etc. Daarom zijn ze daar nu een grote campagne gestart, waar de actie van Ikea deel van uitmaakt", zegt Ikea Nederland.

"In Nederland waarschuwen we op verschillende manieren dat mensen hun kast goed moeten vastmaken: op de website, bij de artikelen en in de laden zitten stickers met waarschuwingen. Dat bevestigingsmateriaal moet je apart kopen, want wat je nodig hebt, is onder meer afhankelijk van de muur waar je de kast tegenaan wilt zetten. In de winkel kunnen wij daarover adviseren."

RTL Nieuws/AP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore