Zaak-Romano van der Dussen

'Nederlander 11 jaar onterecht in Spaanse cel om verkrachting'

15 september 2014 10:17 Aangepast: 25 juli 2015 21:15

Door een mogelijk gerechtelijke dwaling zit een Nederlander al elf jaar lang onterecht in een Spaanse cel. Het lijkt erop dat Romano van der Dussen is verward met een beruchte Britse verkrachter.

In de Spaanse badplaats Fuengirola werden in 2003 drie vrouwen het slachtoffer van seksueel geweld. Twee van hen en enkele getuigen wezen de Nederlander Romano van der Dussen aan als dader, waarop hij werd vastgezet.

Vanwege de gewelddadige verkrachtingen werd Van der Dussen veroordeeld tot 15,5 jaar cel. Nu heeft een Spaanse rechter het onderzoek nieuw leven ingeblazen.

Thumbnail

Foto: Romano van der Dussen

DNA-sporen
Volgens Spaanse media werd in 2007 al gesuggereerd dat er iets niet klopte aan de zaak. DNA-sporen die op de plek van de verkrachtingen zijn gevonden, zouden niet afkomstig zijn van de nu 37-jarige Nederlander. Ook gevonden voetafdrukken zijn niet van hem.

Het DNA zou afkomstig zijn van een beruchte Britse verkrachter, Mark Philip Dixie. Deze man zit in Groot-Brittannië een celstraf uit vanwege de moord op een 18-jarig Brits model. Zijn zaak leidde in 2008  tot een discussie in Groot-Brittannië over het invoeren van een grensoverschrijdende DNA-database, omdat hij op meerdere plekken in de wereld seksueel geweld pleegde. Zo werd er DNA-informatie van Dixie aan Australië overgedragen, vanwege een zaak daar.

Zaak stond 7 jaar stil
Jarenlang stond het onderzoek in de zaak-Van der Dussen stil. Nu heeft een Spaanse rechter het initiatief genomen om de zaak opnieuw te onderzoeken. Groot-Brittannië is gevraagd om DNA-informatie van Dixie.

De advocaat van Van der Dussen spreekt van 'een grote schande'. "Het kan toch niet zo zijn dat als blijkt dat er sprake is van een gerechtelijke dwaling, dat het onderzoek dan wordt verwaarloosd."

Twijfel bij deskundigen
Uit een onderzoeksrapport, dat in 2010 was opgesteld in opdracht van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, bleek dat deskundigen al twijfel hadden over Van der Dussens schuld. De Volkskrant sprak in 2011 met Van der Dussen, die aangaf overgeplaatst te willen worden naar Nederland. Maar de Nederlandse overheid wilde daar toen niet aan meewerken, omdat hij 'ten tijde van zijn arrestatie in Spanje woonde'.

Van der Dussen zei in een interview met de krant onschuldig te zijn. "Het leven hier is een hel. Ik ben de enige buitenlander die al zo lang in deze Spaanse gevangenis zit. Alle anderen zijn overgeplaatst naar hun geboorteland."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore