Geen MH17-tribunaal

'Stemming over MH17-tribunaal uitgesteld'

18 juli 2015 13:06 Aangepast: 28 juli 2015 11:58
Nabestaanden van de MH17-ramp gisteren tijdens de herdenking. Beeld © ANP

De stemming in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de oprichting van een VN-tribunaal over MH17 is uitgesteld. Dat meldt het Russische persbureau TASS op basis van een goed geïnformeerde bron bij de VN in New York.

De stemming was gepland voor dinsdag, maar heeft naar verwachting zes dagen later, op 27 juli plaats. Volgens de diplomatieke bron zullen ook vertegenwoordigers van Nederlands, Australië, België, Maleisië en Oekraïne aanwezig zijn tijdens de stemming. Het is niet duidelijk waarom de stemming is uitgesteld.

ZIE OOK: Rusland: Geen steun voor VN-tribunaal MH17

Maleisië heeft deze week een resolutievoorstel ingediend voor het oprichten van het tribunaal, om de verantwoordelijken van de vliegramp voor de rechter te krijgen. Het oprichten van een tribunaal is volgens de auteurs een garantie voor een onafhankelijk en onpartijdig proces.

Rusland heeft zich uitgesproken tegen het plan. De regering vindt het te vroeg voor een proces, omdat het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp nog niet is afgerond. Rusland heeft een permanente zetel in de Veiligheidsraad en kan met een veto het plan van tafel vegen.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN liet zich vrijdag uit over de gevolgen van de ramp met vlucht MH17. Hij zei dat er een 'collectieve inspanning' moet worden geleverd om de waarheid te achterhalen en de daders verantwoordelijk te houden.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`