Kogels leger raken op

E-mail van de Defensietop over het munitietekort

01 augustus 2015 18:15 Aangepast: 01 augustus 2015 19:57

In een e-mail brengt de Defensietop de officieren op de hoogte van het munitietekort. Lees hier de volledige email, die de researchredactie van RTL Nieuws in handen kreeg.

ZIE OOK: Kogeltekort: 'Militairen roepen pang-pang bij schiettraining'

E-mail van de Defensie-top aan de officieren:

"In een eerdere fase zijn jullie op de hoogte gebracht van de problemen met de munitie binnen Defensie in de breedste zin van het woord. De problemen waren en zijn groot, waardoor een prioriteit is gesteld door de DAOG hoe munitie wordt ingedeeld en verdeeld en er is een freeze periode afgesproken. In die freeze periode hebben alle onderdelen hun munitie moeten inleveren. Gedurende de freeze periode is een inventarisatie gedaan van alle munitie en is een goed beeld gekregen van de stand van zaken. Het heeft even wat voeten in aarde gehad maar de medewerking van alle onderdelen heeft ertoe bijgedragen dat er een zuiver beeld is ontstaan.

We staan aan de vooravond van het aflopen van de freeze periode, maar daarmee is de problematiek niet afgelopen. Ik zal kort schetsen wat binnen CLSK de rest van 2015 maar ook ver in 2016 de consequenties gaan zijn.

  • Er is een tekort aan alle klein kaliber munitie (KKW munitie). Hierdoor zal tijdens de reguliere MBV niet meer aktief worden geschoten op de schietbaan, maar zal gebruik moeten worden gemaakt van de KKW Sim.
  • Tijdens de MGO voor missies zal voor hen die op uitzending gaan een minimale schietserie op de schietbaan zijn.
  • De initiele leerlingen op de KMSL zullen een minimale schietserie doorlopen op het persoonlijk wapen.
  • De bewaking van Volkel zal reguliere trainingen blijven doen.
  • Wedstrijd schietteams zullen tot nader order niet schieten

De munitie die beschikbaar is wordt via de reguliere kanalen (AMGEA) verdeeld over de onderdelen. Ook zal munitie die eind van het jaar beschikbaar komt worden herverdeeld over de diverse onderdelen aan de hand van de prioriteit die is gesteld. Op het moment dat weer munitie beschikbaar komt op de onderdelen kan deze ook weer gedeeltelijk of uiteindelijk worden ingezet voor de MBV lessen.

Consequenties en zorgen over getraindheid van het personeel dienen aangegeven te worden in de gebruikelijke rapportages.

Mooier kan ik het niet maken, maar er is echt geen munitie. Dit geldt Defensiebreed. Andere OPCO's moeten ook oefeningen cancelen door het gebrek aan munitie."

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore