Geheime informatie MH17 naar buiten

Minister: Meer presentaties met foto's van MH17-slachtoffers

04 augustus 2015 18:13 Aangepast: 24 juli 2018 10:02
Beeld © ANP

Er zijn meer lezingen gehouden waar deskundigen foto's van MH17-slachtoffers hebben laten zien. Dat schrijft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. Die lezingen waren besloten en alleen voor vakgenoten.

In april raakte identificatie-expert Maat in opspraak, nadat hij bij een studievereniging in Maastricht foto's van slachtoffers had laten zien. RTL Nieuws was bij de lezing. Nabestaanden reageerden geschokt. Maat werd op non-actief gesteld en werd later uit het forensisch team gezet.

Geen toestemming
Maat gaf drie lezingen en had daar geen toestemming voor, zo blijkt het feitenonderzoek dat na de omstreden lezing heeft plaatsgevonden. Tijdens de lezingen is in ieder geval één foto gebruikt die herleidbaar kan zijn naar een slachtoffer, schreef de politie in een brief over het feitenonderzoek aan het ministerie van Veiligheid en Justitie. Maat dacht dat hij de lezing kon geven, omdat hij had gehoord dat een collega ook presentaties gaf.

Ook andere deskundigen hebben lezingen gegeven, waarbij foto's van MH17-slachtoffers zijn getoond. "Wat alle presentaties gemeen hebben, is dat er zeer confronterende foto's getoond worden van de slachtoffers", zo schrijft de politie na het feitenonderzoek.

ZIE OOK: Foto's en geheime informatie MH17-ramp naar buiten gebracht in lezing

Een vakgenoot van Maat gaf een lezing aan 30 leden van de Nederlandse Vereniging van Fysische Antropologie. Een tandarts gaf een lezing aan vakgenoten over het gebruik van het gebit bij een identificatieproces. Het hoofd van het Landelijk Forensisch Team Opsporing (LTFO) gaf een presentatie aan Interpol en aan de veiligheidsregio Twente.

Volgens de politie gaat het om presentaties die 'respect uitstralen' en worden gegeven vanuit 'vakmatige invalshoek'. Voor die presentaties is toestemming gegeven, zo schrijft Van der Steur. Maat had geen toestemming gevraagd voor zijn lezingen, maar dacht dat hij die wél kon geven omdat zijn vakgenoot een presentatie gaf aan de Nederlandse Vereniging van Fysische Antropologie. Maat gaf zijn lezing aan een groep studenten van de studie Gezondheidswetenschappen, maar de presentatie was ook toegankelijk voor anderen.

Betere afspraken
Minister Van der Steur benadrukt dat het belangrijk is voor deskundigen om via dit soort presentaties kennis uit te wisselen. De politie gaat nu strikte regels uitwerken voor het gebruik van foto's van slachtoffers bij lezingen. Na de ophef rond Maat zei minister Van der Steur dat voortaan alleen expliciete foto's worden gebruikt na toestemming van nabestaanden.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`