Nieuws

Wanneer is rijden op een quad gevaarlijk?

10 augustus 2015 17:30 Aangepast: 24 juli 2018 10:02
Beeld © ANP

Rijden op een quad is levensgevaarlijk. Dat zegt Veilig Verkeer Nederland, dat pleit voor een verbod. Is dat echt zo? En waar moet je op letten als je op een quad gaat rijden?

Deze zomer zijn in het buitenland al drie incidenten met quads geweest waarbij Nederlandse toeristen betrokken waren en ook in Nederland is een man omgekomen na een quadongeluk. Veilig Verkeer Nederland is het zat en wil de vierwielige motorfiets​ van de openbare weg verbannen.

"Er zit een kracht in een quad waar mensen zich niet bewust van zijn", erkent Ineke van der Geest van Action Planet, een evenementenbureau dat quads verhuurt. "Mensen denken dat ze het kunnen omdat ze een rijbewijs hebben, maar dat is niet zo."

ZIE OOK: Ongeluk met quad in Groningen: één dode

Gisteravond overleed een man in Groningen na een ongeluk met een quad. Tussen 2009 en 2013 zijn jaarlijks 540 mensen op de spoedeisende hulp beland na een quadongeluk. Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat de meerderheid van de slachtoffers met of van de quad gevallen is. 13 procent is met een quad tegen een stilstaand object zoals een paal gereden. 

Een quad is gemaakt om op ongelijk terrein te rijden. "Dan hebben de banden grip. Rijd je op asfalt, dan werkt die grip tegen je. Mensen geven gas, gaan met snelheid de bocht in, en dan kan het mis gaan", zegt Van der Geest.

Quad huren in buitenland
Ook buiten Nederland gaat het regelmatig mis. Deze zomer zijn er al drie incidenten met quads in het buitenland geweest waarbij Nederlanders betrokken waren. Van der Geest raadt aan om in het buitenland niet zomaar een quad te huren. "Sommige bedrijven leggen alleen uit hoe het gas en de remmen werken, en geven de quad mee. Dat is onverantwoord. Maak dan een toertocht, dan is er iemand bij die je advies kan geven."

Daarnaast moet je als toerist in het buitenland opletten of je met twee personen op een quad kan. "Verhuurbedrijven geven weleens quads af waar eigenlijk geen passagier bij kan. Een quad is echter alleen geschikt als er een apart zitje is. Een bijrijder heeft vaak geen veiligheidsriemen dus is extra kwetsbaar als het misgaat."

ZIE OOK: Veilig Verkeer Nederland wil verbod quads op openbare weg

Tips voor het rijden van een quad in het buitenland:

  • Zorg dat je een verzekering hebt die ook ongelukken met quads dekt.
  • Zorg dat je je rijbewijs bij je hebt.
  • Check wat de  minimumleeftijd is om een quad te huren. In sommige landen moet je 21 zijn.
  • Laat je goed informeren over de verkeersregels.
  • Denk erom dat het dragen van een helm verplicht is in de EU en in veel landen daarbuiten.

(Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken)

RTL Nieuws
`