Sail Amsterdam 2015

Feest op 'martelschip' tijdens Sail Amsterdam

12 augustus 2015 09:00 Aangepast: 12 augustus 2015 10:41
Beeld © ANP

Politici, diplomaten en andere hooggeplaatste Nederlanders zijn tijdens het nautische evenement Sail in Amsterdam uitgenodigd voor een feest op een bijzonder eigenaardige plek. De Chileense ambassade organiseert een receptie op het 'martelschip' Esmeralda.

Het historische zeilschip uit 1953 werd in de jaren zeventig gebruikt om tegenstanders van het militaire regime te 'ondervragen'. 72 mannen en 40 vrouwen werden aan boord gemarteld. Een onbekend aantal overleefde dat niet.

ZIE OOK: Alleen 'ludieke' politieacties tijdens Sail

De Chileense ambassade organiseert op omstreden viermaster op 21 augustus een feestelijke receptie 'ter ere van Amsterdam, een stad waar democratie en vrijheid inspireren', tot ongenoegen van fractievoorzitter Moorman van de PvdA in Amsterdam. De partij wil weten of het college van plan is aanwezig te zijn bij de officiële ontvangst aan boord.

"We kunnen niet vrolijk aan de champagne zonder dat er erkenning is voor de historie van het schip. Het kan esthetisch een mooie boot zijn, dat betekent niet dat het ethisch door de beugel kan", zegt ze in het Parool.

Namen van genodigden wil de ambassade niet prijsgeven in de krant.

RTL Nieuws / ANP
`