Buitenland

Grenscontroles terug? Discussie laait op na incident Thalys

24 augustus 2015 14:06 Aangepast: 24 augustus 2015 17:50
Een vluchteling met haar kind in Macedonië. Ze willen via Servië naar Hongarije, dat het Verdrag van Schengen heeft ondertekend Beeld © AFP

Na de verijdelde aanslag in de Thalys lijkt het Verdrag van Schengen volgens sommige politieke partijen niet meer houdbaar. Ook de Belgische premier zinspeelde op aanpassingen. Wat is het Schengenverdrag ook al weer precies?

Burgers uit landen die het verdrag hebben ondertekend, hebben geen visum nodig om binnen de aangesloten landen te reizen. Dit gebied zonder binnengrenzen, is omgedoopt tot Schengenruimte. Naast de vrijheid van burgers om zonder controles te reizen hebben de landen afspraken gemaakt over onder meer het asielbeleid en samenwerking tussen politie en justitie.

De overeenkomst werd vernoemd naar Schengen, het dorp op het Luxemburgse drielandenpunt met Duitsland en Frankrijk, waar het verdrag werd ondertekend.

22 lidstaten zijn aangesloten
Op 14 juni 1985 sloten de regeringsleiders van België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk het eerste Verdrag van Schengen. Daarna werd het verdrag steeds verder uitgebreid. In totaal hebben 22 lidstaten van de Europese Unie zich aangesloten. Ook de niet-lidstaten IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein maken hier deel van uit.

De Schengenlanden kunnen bij bijzondere omstandigheden tijdelijke ontheffing van het verdrag vragen. Tijdens het WK voetbal in Duitsland in 2006 is het verdrag opgeschort om voetbalhooligans en relschoppers aan de grens te kunnen weren.

Meer op rtlnieuws.nl: PVV en VNL willen Schengen opzeggen na aanslag in Thalys

Niet alleen aanslagen, maar ook de instroom van asielzoekers in Europa zorgt ervoor dat steeds meer politici Schengen openlijk ter discussie stellen. Zo riep de Duitse minister van Buitenlandse Zaken op om Schengen te herzien wegens de grote aantallen immigranten die naar Duitsland afreizen. 

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`