Buitenland

Updaten naar Windows 10: doen of niet?

01 juni 2015 13:01 Aangepast: 28 juli 2015 14:51
Beeld © EPA

7, 8... 10! Heb je Windows 7 of Windows 8 op je computer? Dan krijg je een aanbieding om te upgraden naar Windows 10. Installeren kan dan op 29 juli.

Is het verstandig om deze upgrade te doen? En: is jouw computer geschikt? Zes vragen en antwoorden over Windows 10.

1. Waarom stuurt Windows deze melding?
Omdat Microsoft wil voorkomen dat mensen oude besturingssystemen blijven gebruiken. In het verleden stapten weinig gebruikers over van Windows XP naar het nieuwere Vista, 7 of 8. Het softwarebedrijf uit het Amerikaanse Redmond heeft vannacht een normale Windows-update uitgebracht om de oproep te laten verschijnen.

2. Wat gebeurt er als ik de melding accepteer?
Dan hoor je bij de groep gebruikers die de upgrade naar Windows 10 als eerste ontvangt, legt Joris Jan Goos van Microsoft aan ons uit. Je krijgt de komende weken dan stukje bij beetje de upgrade op je computer. Zo voorkomt Microsoft dat op 29 juli nog enorme hoeveelheden bestanden moeten worden gedownload.

3. Wat gaat er veranderen?
Microsoft geeft aan dat het besturingssysteem zoals we dat kennen vanaf Windows 3.1, ten einde is. Er worden geen nieuwe versies uitgebracht die je na een paar jaar weer moet kopen. Windows 10 is dus de allerlaatste versie. In de toekomst kun je die updaten. 

ZIE OOK: Microsoft doet haasje-over: van Windows 8 naar 10

In Windows 10 zal zowel de startknop als het startmenu terugkeren en lanceert Microsoft de functie Task View. Met die functie kunnen gebruikers makkelijker van programma wisselen. Ook kunnen met Windows 10 bedrijfs- en persoonlijke data gesplitst worden.

4. En Windows 9 dan?
Windows 9 zal er nooit komen. Waarom niet? Daarover wordt druk gespeculeerd. Een officieel antwoord is er eigenlijk niet. Volgens Joris Jan van Microsoft geeft het getal 10 duidelijker aan dat het hier om een belangrijke upgrade gaat.

5. Is Windows 10 gratis?
Wel voor bestaande klanten die nog een redelijk recente versie van Windows op hun computer hebben draaien. Microsoft wil zo de drempel naar een nieuwer en veiliger besturingssyteem weghalen. Als je een volledig nieuwe installatie van Windows 10 wilt doen, kan dat ook, maar daarvoor zul je eerst wel een licentie moeten kopen. De prijs daarvan is nog niet bekend, maar kenners verwachten een bedrag van tussen de 100 en 150 euro. Microsoft zal vooral geld gaan verdienen aan de producten die ze via het nieuwe besturingssysteem gaan verkopen. Denk dan aan de Microsoft OneDrive en straks de Microsoft Store.

6. Hoe weet ik of mijn computer geschikt is?
Heb je de melding niet gekregen? Dan heb je mogelijk niet de juiste versie van Windows. Alleen een deel van de computers met Windows 7 (die met Service Pack 1) en computers met Windows 8.1 krijgen de pop-up. Ook zakelijke gebruikers krijgen het bericht niet.

Als je de melding wél hebt gehad, dan kun je tijdens de installatie checken of je computer geschikt is. Als je Windows 10 uiteindelijk gaat installeren, krijg je namelijk eerst nog een waarschuwing. Dan wordt gekeken naar programma's die mogelijk niet goed werken op het nieuwe besturingssysteem, zodat je de installatie kunt uitstellen. Conclusie: het kan geen kwaad om de aanbieding van Windows te accepteren: je kunt altijd nog annuleren.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van