Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

23 januari 2016 19:31

'Als ik geen seks met ze had, zouden ze mijn naaktfoto's online zetten'

Steeds vaker gebruiken loverboys sekschantage om hun slachtoffers tot prostitutie te dwingen. Ze dreigen naaktfoto's en seksfilmpjes van meisjes rond te sturen als deze hun bevelen niet opvolgen. Ook Kim* werd zo de prostitutie in geloodst. "Ik was als de dood dat mijn foto's online kwamen te staan."

Kim was 18 jaar toen ze tot prostitutie werd gedwongen. Het begon onschuldig: Kim ging een avondje uit met een vriendin en leerde in de kroeg een jongen kennen. Ze wisselden nummers uit en appten een tijdje met elkaar. Niet veel later spraken ze voor het eerst af. Toen al gedroeg de jongen zich vreemd. "Op Whatsapp was hij heel anders", vertelt Kim. "In het echt was hij plots heel dominant, manipulatief en handtastelijk."

Gedwongen tot seks
Toch spraken ze opnieuw af, volgens Kim om te praten over zijn gedrag op die eerste date. Maar op de tweede afspraak gedroeg de jongen zich niet veel hoffelijker. Integendeel. "We zouden wat gaan drinken. Hij kwam me oppikken met de auto en had een vriend meegenomen, die zouden we ergens afzetten", vertelt Kim. "Ik dacht: prima, dat zit wel goed." 

Maar de vriend werd niet afgezet. "We reden naar een afgelegen plek. Daar moest ik me uitkleden en seks hebben met de jongen die ik had ontmoet in de kroeg." Toen Kim naakt was, begon de andere jongen foto's van haar te maken. "Ik zei dat hij moest ophouden, maar hij ging gewoon door."

Naaktfoto's als chantagemiddel
Al snel gebruikten de mannen de naaktfoto's van Kim als chantagemiddel. "Als ik niet met ze zou afspreken en seks met ze had, zouden ze zorgen dat die foto's bij mijn ouders terecht kwamen of ze op Facebook zetten." Bang dat ze de daad bij het woord zouden voegen, volgde Kim hun orders op. Het ging van kwaad tot erger. "Eerst moest ik alleen met die jongen naar bed, later ook met zijn vrienden en zelfs met vreemde mannen die ervoor betaalden."

De eerste keer dat ze gedwongen seks had met een klant, herinnert ze zich nog goed. "Het was in een auto. Een man kwam me ophalen en nam me mee naar een verlaten plek. Ik wist niet goed wat er van me verwacht werd en wat ik nou precies moest doen. Dat was eng. Ik voelde me vies en ongemakkelijk."

Dubbelleven
Schaamte en angst weerhielden Kim ervan om hulp te zoeken of naar de politie te gaan. "Dat mijn ouders en andere kennissen die naaktfoto's onder ogen zouden krijgen, was het ergste wat ik kon bedenken", vertelt ze. "Ik was bang, voelde me vies. Ik gaf mezelf ook de schuld, dacht: ik heb het zelf zo ver laten komen dat die foto's er nu zijn en dat ik met hem heb afgesproken. Ik durfde het tegen niemand te vertellen."

Het misbruik duurde in totaal twee jaar. Al die tijd leidde Kim een dubbelleven. "Ik ging nog wel naar school, maar was vaak afwezig. Afspraken had ik vaak 's nachts, en soms tijdens of na schooltijd." Niemand leek te merken in wat voor nachtmerrie Kim zich bevond. "Ik was in die tijd wel vaak moe en zat niet goed in mijn vel. Misschien dat dat mensen opviel, maar niemand linkte dat aan gedwongen prostitutie. Ik denk ook niet dat het iets is wat je snel verwacht." Met hoeveel mannen ze in die tijd gedwongen seks had, weet ze niet precies meer. "Het waren er heel erg veel."

'Mijn wereld stortte in'
Op een dag werd de grootste angst van Kim werkelijkheid: haar foto's verschenen online. "Ik voldeed niet aan hun eisen en ze werden boos. Toen hebben ze mijn foto's op een escortwebsite gezet. Mijn wereld stortte in." Later probeerde ze de foto's van de site af te krijgen, maar tevergeefs. "Ik heb de beheerder van de site gemaild en de situatie uitgelegd, maar kreeg geen reactie."

Kim vindt het kwalijk dat er niets gedaan wordt om de foto's offline te halen. "Zo blijft het je achtervolgen." Ook de politie doet volgens Kim weinig tegen dit soort praktijken. "Van meiden die aangiften hebben gedaan hoor ik dat het niet heel serieus genomen wordt. Dit soort zaken heeft geen prioriteit. Althans, zo lijkt het. Dat ontmoedigt om aangifte te doen."  

Achterhaald beeld
Van loverboys bestaat het beeld dat ze hun slachtoffers inpalmen met aandacht, lieve woordjes en cadeaus, maar volgens Kim is dat beeld achterhaald. "Ik denk dat er maar heel weinig meiden op die manier worden ingepalmd. Loverboys gaan heel geraffineerd te werk. Ik denk dat het iedereen kan overkomen en niet aan een bepaalde doelgroep gebonden is. Als er eenmaal zulke foto's van je bestaan en je daarmee gechanteerd wordt, is het heel moeilijk om weerstand te bieden." Kim denkt dat het probleem groter is dan veel mensen denken. "Veel meiden, en ook jongens, durven er niet over te praten. De schaamte is heel groot, net als de angst."

Stichting Fier
Kim wist uiteindelijk toch te ontsnappen uit de klauwen van haar loverboy. Via een anonieme chat zocht ze contact met stichting Fier, een landelijke organisaties voor de opvang van slachtoffers van loverboys. "Een hele laagdrempelige manier van hulp. Dat heeft me heel erg geholpen." Inmiddels zit ze in een opvanghuis van de stichting. Daar krijgt ze hulp om haar trauma's te verwerken en haar leven weer op te bouwen.

Andere loverboyslachtoffers wil ze op het hart drukken om hulp te zoeken. "Maak het bespreekbaar en trek op tijd aan de bel, hoe groot de schaamte ook is. Dat is het belangrijkste. Blijf er niet alleen mee lopen."

* Kim is een gefingeerde naam. 

Meer op rtlnieuws.nl: 

Topnieuws