We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 maart 2017 17:58

Zieke Emma mag ingezameld geld niet gebruiken voor behandeling: 'Heel treurig'

De ongeneeslijk zieke Emma (30) mag van de rechtbank Den Haag het geld dat voor haar begrafenis is ingezameld niet gebruiken voor medische behandelingen. Emma is verdrietig, maar geeft niet op. "Ik wil strijden voor mijn leven."

De 30-jarige Emma Post uit Utrecht kreeg in juli 2015 te horen dat ze ongeneeslijk ziek was. Leverkanker. Toen ze een uitvaartverzekering wilde afsluiten, gaven verzekeraars niet thuis.

Om haar begrafenis te betalen werd er een crowdfunding-actie voor haar gestart. Die actie leverde al meer dan 50.000 euro op.

Geld voor behandeling

Emma wil met een deel van dat geld ook een behandeling in het buitenland betalen. Maar de rechtbank in Den Haag besliste vandaag dat het geld niet aan Emma toebehoort, maar aan de stichting die er haar begrafenis mee wil financieren. Ze mag er dus niet haar behandelingkosten mee vergoeden, alleen haar begrafenis.

"Heel treurig deze uitspraak", zegt Emma in een reactie tegen RTL Nieuws. Ze moet het nieuws nog verwerken. "Ik wil me laten behandelen in Duitsland. Die behandeling geeft me weer hoop. Ik wil namelijk leven, maar daarvoor heb ik wel geld nodig."

Hoeveel geld de behandeling in Duitsland kost, weet ze nog niet. Maar een ticket naar Duitsland is al geboekt.

Statuten stichting

Emma liet eerder al aan de stichting weten een deel van dat bedrag te willen gebruiken voor een behandeling in België. Die behandeling heeft ze inmiddels achter de rug. "Ik voel me naar omstandigheden goed. Ik ben net klaar met de chemo", vertelt ze.

Maar de stichting is tegen het vergoeden van behandelingen. In de statuten staat namelijk dat het ingezamelde geld alleen bedoeld is voor haar uitvaart en die van andere jonge lotgenoten. 

Kort geding

Daarom stelde Emma een kort geding in, maar de rechter stelde haar vandaag dus in het ongelijk. De rechter noemde het betreurenswaardig als Emma voor kosten komt te staan die haar zorgverzekering niet dekken, maar dat het niet betekent dat de stichting voor die kosten moet opdraaien. De uitspraak is extra zuur omdat Emma nu voor de proceskosten à 2740 euro moet opdraaien.

Wat Emma nu gaat doen? "Het nieuws moet ik even laten zakken. Daarna ga ik me beraden en ga ik bekijken met mijn advocaat of ik in hoger beroep kan gaan. Ik ga dit niet zomaar opgeven. Ik wil strijden voor mijn leven."

Meer op rtlnieuws.nl
Ongeneeslijke zieke Emma kan begrafenis niet betalen: 'Je wilt er niet mee bezig zijn'

Topnieuws