Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 juni 2017 03:26

Zes Nederlanders gered bij aanval op vakantieoord Mali

Zes Nederlanders gered bij aanval op vakantieoord Mali
Een gewapende aanval op een luxe vakantieoord in Mali.

Bij de gewapende aanval op een luxe vakantieoord in de Afrikaanse staat Mali waren zes Nederlanders aanwezig. Ze zijn allen gered, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Ik ben geschokt door de aanval in Mali, zo dicht bij de hoofdstad Bamako", zegt minister Bert Koenders in een reactie. "Er is op dit moment nog veel onduidelijk. Voor zover we nu weten waren er zes Nederlanders aanwezig op het moment van de aanval. Deze zes zijn veilig. Ik sta in contact met de Malinese autoriteiten en de Nederlandse ambassade in Bamako."

Twee doden

Bij de aanval kwamen twee mensen om het leven. Zij kwamen uit Frans Gabon en Angola.  Een onbekend aantal gewapende terroristen drong het luxe vakantieoord binnen dat geliefd is bij westerse toeristen en expats, vooral in de weekends. Er zijn vier gewond geraakt, 36 mensen konden uit het resort worden gered.

Het vakantieoord Le Campement de Kangaba ligt in Dougourakoro, ten oosten van Bamako. Met inzet van veiligheidstroepen werd de situatie onder controle gebracht. "Sommige terroristen zijn geneutraliseerd'', laat een woordvoerder van het Malinese ministerie voor Veiligheid weten zonder in detail te treden.

Amerikanen waarschuwden

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde een week geleden voor mogelijk ophanden zijnde aanvallen op 'westerse diplomatieke missies of andere locaties in Bamako die door westerlingen worden bezocht'.

Eind 2015 eisten de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda en een andere extremistische groep de verantwoordelijkheid op voor een aanval op een hotel in Bamako waardoor twintig mensen om het leven kwamen.

In Mali zijn ongeveer 290 Nederlandse militairen gelegerd, die werken vanuit Gao.

Topnieuws