Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

30 mei 2017 02:24

Zaaddonor uit anonimiteit door commerciële DNA-databank

Anonieme zaaddonoren kunnen opgespoord worden met behulp van commerciële DNA-databanken. Een stichting helpt donorkinderen bij het zoeken in vooral buitenlandse databanken.

In Nederland konden zaaddonoren tot 2004 anoniem blijven. Van iedereen die daarna doneerde, heeft het kind vanaf het 16de levensjaar het recht om te weten wie de vader is. Maar ook donoren van voor 2004 kunnen hun anonimiteit kwijtraken.

Donorvader vinden

Het is voor het eerst een Nederlands donorkind gelukt om haar vader op te sporen via een commerciële databank, waar mensen vrijwillig hun DNA hebben laten vastleggen, schrijft De Volkskrant.

Aan de hand van die databanken, zoals MyHeritage en 23andMe, kunnen mensen onbekende familieleden opsporen, maar ze kunnen dus ook gebruikt worden voor het vinden van een donorvader.

Buisjes wangslijm

De Volkskrant sprak met de 32-jarige Emi Stikkelman. Zij stuurde buisjes met wangslijm naar drie commerciële databanken. Ze bleek familie te zijn van een Australische vrouw, een achternicht van haar vader. Op die manier wist ze ook haar vader te traceren.

Samen met vijf andere donorkinderen richtte Stikkelman Stichting Donor Detectives NL/BE op. Die stichting wil donorkinderen helpen bij het vinden van familieleden, aan de hand van DNA-databanken.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws