We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

09 januari 2017 16:25

Worden voetbalfans liever? 'We hebben veel kippenvelmomenten gehad'

Zie je een groepje voetbalsupporters? Dan staan bij veel mensen al snel de haren overeind. Maar de fans zijn lang niet alleen maar goed voor vechtpartijen en vernielingen. De ADO-fans maken vanavond zelfs kans op de Fifa Fan Award, een prijs voor de meest positieve actie van voetbalsupporters ter wereld.

De supporters uit Den Haag gooiden op 11 september in De Kuip in Rotterdam zo'n  3000 knuffels vanuit hun eigen vak naar beneden. "Daar zaten kinderen van het Sophia Kinderziekenhuis, die bezochten hun jaarlijkse wedstrijd", zegt Jacco van Leeuwen, voorzitter van de supportersvereniging van ADO. "Een lid van onze vereniging had gezien dat ze er zouden zitten en had anderen getipt. Dit idee ontstond en ontzettend veel mensen wilden meedoen", zegt hij.

'Het gaat om de kindertjes'

De actie veroverde vele harten over de hele wereld met als beloning dus de nominatie. "Het feit dat we zijn genomineerd vind ik al een hele eer. Ik hoop dat we winnen, maar het belangrijkste is dat de actie zeer geslaagd is. Het gaat om de kindertjes", zegt Van Leeuwen.

Buiten dat de knuffelactie goed is voor de kinderen van het Sophia Kinderziekenhuis, is het ook een nieuwe impuls voor het imago voor de ADO-fans. Dat imago was lang niet altijd even positief. De voorzitter van de supportersvereniging hoopt dat het verleden met vechtpartijen langzaam wordt vergeten.

Van Leeuwen: "Het laatste noemenswaardige incident was in het Zuiderpark, het oude stadion. Daar zijn we al meer dan tien jaar weg. Ons verleden komt altijd weer ter sprake, maar het is nu al heel lang erg rustig in het stadion. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld ook nog een fietscombi georganiseerd waarmee we 5000 euro hebben opgehaald voor onderzoek tegen ALS."

Technologie helpt bij aanpak hooligans

Ook de KNVB ziet dat het er steeds beter aan toe gaat in de stadions. "We hebben het laatste jaar erg veel kippenvelmomenten gehad", zegt woordvoerder Koen Adriaanse. "Maar waar we ook erg blij mee zijn, is dat clubs er bovenop zitten als het misgaat. Bijvoorbeeld bij de Vermeerpop, of bij de PSV-supporters die muntjes gooiden naar zwervers in Madrid", zegt Adriaanse.

Volgens de woordvoerder is de bewustwording bij de clubs verbeterd en wordt er sneller en adequater gehandeld. Ook technologische ontwikkelingen helpen bij de aanpak van de fans die zich minder goed gedragen. "Afgelopen jaar nog bij een vechtpartij tijdens een wedstrijd tussen FC Oss en FC Den Bosch zijn veel mensen aangehouden omdat ze perfect op de camera stonden." 

Bij Go Ahead Eagles-Feyenoord klapten de supporters uit Deventer voor de net overleden moeder van Tonny Vilhena, op dat moment tegenstander

Positieve geluiden dus, maar is ook uit de cijfers te zien dat het beter gaat op supportersgebied? Nee. "Het aantal stadionverboden is stabiel", zegt Adriaanse. "En er is ook geen trend in te zien. Grote incidenten bepalen de hoogte van de stadionverboden. Zoals de aanhoudingen bij FC Oss, maar ook bij Feyenoord ging het mis in Europa. Daar komen dan ineens veel stadionverboden vandaan."

'Duim voor de overwinning'

Hard vaststellen dat het beter gaat in de supporterswereld kan dus niet, maar de ADO-fans kunnen vanavond een mooi voorbeeld zijn hoe het wel moet. Van Leeuwen hoopt in ieder geval op de prijs. "Ik zorg dat ik om half zeven thuis ben en ga live kijken. We nemen het op tegen Dortmund en Liverpool en de fans van IJsland. Over IJsland maak ik me niet veel zorgen, maar Dortmund en Liverpool zijn hele grote clubs en mensen moeten stemmen, dus dat maakt het lastig. Maar ons moment is de hele wereld overgegaan, dus het kan zomaar lukken. Ik ga duimen dat we winnen."

Topnieuws