We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 maart 2017 16:17

Wonen in het gelukkigste land ter wereld: 'Hier heb je vrijetijdsstress'

Wonen in het gelukkigste land ter wereld: 'Hier heb je vrijetijdsstress'
Gert Rietman en zijn vrouw verlieten Nederland negentien jaar geleden.

Gert Rietman emigreerde negentien jaar geleden met zijn vrouw naar Noorwegen. Ze snappen wel dat Noorwegen gelukkiger maakt dan Nederland. "In Nederland heb je werkstress, hier heb je vrijetijdsstress."

Negentien jaar geleden vertrokken Gert Rietman en zijn vrouw Janet vanuit Arnhem naar een dorpje in Noorwegen. Waarom? "Verschillende redenen. Vanwege de levenskwaliteit, maar ook vanwege de rust. En we zochten een leven met minder stress en meer natuur", vertelt Gert.

Na al die jaren hebben ze geen dag spijt gehad. Gert en Janet kunnen concluderen: Noorwegen maakt gelukkiger dan Nederland. "Niet heel veel, maar wel iets."

Meer tijd, meer ruimte

Dat gevoel komt overeen met de lijst van de Verenigde Naties, die onderzoek deden naar de gelukkigste en ongelukkigste landen. Noorwegen pronkt bovenaan de lijst. Nederland staat op de zesde plek. 

Waar het verschil tussen Nederland en Noorwegen in zit? "Begrijp me goed; in Nederland waren we ook gelukkig, maar in Noorwegen hebben we meer tijd en ruimte. Er is hier minder stress. Ik denk dat dat bijdraagt aan je geluksgevoel."

Zo werkt Gert voor een Noors re-integratiebedrijf. Een drukke baan, maar geen kwestie van keihard werken. "Ik begin om half 8. Dat is best vroeg, maar ik ben iedere dag om kwart over 3 klaar. Dat is in Nederland haast ondenkbaar. Ik heb dus na mijn werk een hele dag vrij te besteden. Dan ga ik lekker skiën of in de tuin werken."

Minder armoede

Gert vat het verschil tussen Nederland en Noorwegen samen: "Werk is belangrijk, maar vrije tijd is minstens even belangrijk hier." Ook zijn er volgens Gert relatief weinig economische problemen in Noorwegen. "Hier heb je ook wel armoede, maar dat zie je minder. En de loonsverschillen zijn hier kleiner. Noorwegen heeft een vrij egalitaire samenleving. De meeste mensen hebben het hier gewoon goed."

"Ook de problemen rond vluchtelingen en allochtonen zijn kleiner vergeleken met Nederland", vindt Gert, die zich nog altijd nauw betrokken is bij Nederland.


Gert gaat vaak skiën na zijn werk.

Nadelen

Maar er zijn ook nadelen. "Noren zijn wat stugger. De vriendelijkheid in winkels straalt er bijvoorbeeld niet vanaf." En de groenteafdeling in supermarkten is vrij beroerd "Als we weer in Nederland zijn, dan halen we ons hart op. De groenteafdelingen in Nederland zijn echt fantastisch."

Plus je moet wel van kou houden. Maar aan de andere kant is Noorwegen een heel veilig land, vooral op het platteland. "Ik heb mijn auto bijvoorbeeld vandaag niet op slot gedaan. En hier kan het touwtje nog wel uit de brievenbus."

En dan is er die prachtige natuur en eindeloze ruimte. "Dat maakt ons misschien wel het gelukkigst. Ik ga straks nog een stuk skiën. Wie kan dat nu zeggen?"

De tien gelukkigste landen:

1. Noorwegen
2. Denemarken
3. IJsland
4. Zwitserland
5. Finland
6. Nederland
7. Canada
8. Nieuw-Zeeland
9. Australië
10. Zweden

Bron: Verenigde Naties

Meer op rtlnieuws.nl
Noorwegen gelukkigste land ter wereld, Nederland zesde plek

Topnieuws