Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 november 2017 13:52

Wel celstraf voor Syriëganger Laura H., maar deelname terreurorganisatie IS niet bewezen

Laura H., de 21-jarige vrouw die ervan werd verdacht dat zij zich in 2015 aansloot bij terreurorganisatie IS en terroristische misdrijven voorbereidde, is veroordeeld tot 24 maanden celstraf, waarvan dertien maanden voorwaardelijk.

De rechtbank achtte H. strafbaar vanwege het medeplegen van voorbereidingshandelen van een terroristisch misdrijf. Omdat zij al een jaar in voorarrest heeft gezeten, hoeft ze de gevangenis niet meer in. 

H.'s deelname aan een terroristische organisatie werd niet bewezen geacht. Het feit dat zij in het IS-kalifaat aanwezig was, betekent niet dat ze automatisch meedeed aan terroristische handelingen, zegt de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand bijna drie jaar celstraf tegen H., waarvan twee jaar voorwaardelijk. 

'Ze wist het echt niet'

H's advocaat had om vrijspraak gevraagd. Hij stelde dat H. echt niet wist dat ze naar IS-gebied zou gaan met haar man Ibrahim en twee zeer jonge kinderen. Volgens hem had ze ook geen relevante bijdrage geleverd aan IS. 

De vrouw uit Leidschendam beweert dat zij na een jaar onder gevaarlijke omstandigheden kon ontsnappen uit het kalifaat, samen met haar kinderen. Ibrahim zou gewond zijn achtergebleven. Zijn lot is onbekend.

Laura H. zat elf maanden in het Kalifaat:

 

 

Onder voorwaarden vrij

De zaak van H. trok veel aandacht, omdat zij na haar vlucht op de Koerdische televisie verscheen. Ook bij het OM kwam zij in het vizier. H. werd meteen na aankomst in Nederland vastgezet, omdat gedacht werd dat H. was teruggekeerd om hier een aanslag te plegen. Die verdenking liet het OM na een krap jaar vallen, waarna haar voorlopige hechtenis werd opgeschort.

ZIE OOK: Terreurverdachte Laura H. bijna jaar in strenge gevangenis: 'Je ziet alleen de lucht'

Laura H. kwam eind juli onder voorwaarden vrij uit de zwaarbeveiligde gevangenis voor terroristen in Vught. Zij kreeg onder meer een enkelband, werd verplicht de rechtszittingen te volgen en kreeg een verbod opgelegd om met de pers te praten. Ook moest ze gesprekken voeren met een psychotherapeut.

Topnieuws